KAZNENA PRIJAVA

Slavonski Brod: Oštetio državni proračun za više od 330.000 eura

23.09.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Slavonsko-brodska policija osumnjičila je 43-godišnjaka za više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju kojima je oštetio državni proračun za više od 330 tisuća eura te je podignuta kaznenu prijavu na Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, priopćeno je u subotu

Kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 43-godišnjim muškarcem provedeno je u suradnji Policijske uprave brodsko-posavske i djelatnika Porezne uprave Područnog ureda Slavonski Brod, priopćeno je iz brodsko-posavske PU.

Utvrđeno je da sumnjičeni 43-godišnjak, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Brodsko-posavske županije, od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2021., nije izvršio točan obračun, prijavu i uplatu poreza na dohodak te prirez poreza na dohodak od nesamostalnog rada, kao i pripadajuće doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u iznosu iznad 330.000,00 eura (iznad 2.500.000,00 kn).

Za navedeni iznos je oštetio državni proračun Republike Hrvatske, pribavivši trgovačkom društvu nepripadnu imovinsku korist, navodi policija.

Nadalje je utvrđeno da je osumnjičeni službenicima Porezne uprave Područnog ureda Slavonski Brod dostavio više desetaka lažno izrađenih izvadaka po transakcijskom računu trgovačkog društva. Temeljem tih lažno izrađenih izvadaka koje je koristio kao prave, svjesno je vodio poslovne knjige s ciljem otežane preglednosti poslovanja i imovinskog stanja, ističe se u priopćenju.

Protiv osumnjičenog 43-godišnjaka je dostavljena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog kaznenih djela - Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje isprave i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.