MASOVNI SLUČAJ

Prve presude zbog lažnih covid potvrda u Zagrebu, evo kolike su kazne

22.12.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio prve presude zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida koje su izrečene nakon što su se prvi od ukupno 243 okrivljenika nakon priznanja nedjela nagodili s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne

Kako se doznaje na sudu, po prvoj u nizu podignutih optužnica od 14 okrivljenika njih 13 se nagodilo s Uskokom te je svaki osuđen na uvjete kazne od šest mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine. Uz to, svatko od njih 13 mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka.

U drugom pak slučaju, u kojem je također bilo 14 okrivljenika, postupak je razdvojen u odnosu na troje optuženika jer je riječ o članovima iste obitelji koji trenutno žive i rade u inozemstvu. Dvoje članova te obitelji dobilo je po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je jednom članu obitelji izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana uz rok kušnje od pet godina, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 2000 eura.

Prema optužnicama, okrivljenici su preko posrednika zatražili od ovlaštene osobe za da im ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi za sebe, bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde. Nakon toga su posrednici predali medicinskoj sestri zagrebačkog Doma zdravlja Zapad podatke i najmanje 100 eura po osobi koje su prethodno pribavili od necijepljenih osumnjičenika. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života. Uključujući posljednju optužnicu koju je Uskok podigao u četvrtak, tužiteljstvo je od sredine studenoga optužio jedanaest skupina s ukupno 141 osumnjičenim.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.