dovršena istraga

Još 20 osoba na sudu zbog mita, davali po 100 eura za lažne covid potvrde

18.12.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Uskok je dovršio istragu i pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio 20-ero osumnjičenih zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

Optužnicom se okrivljenici terete da su, od rujna do studenoga 2021., preko posrednika zatražili od ovlaštene osobe za upis cijepljenja protiv covida, da im ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi za sebe, bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde. Nakon toga su posrednici od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su okrivljenici cijepljeni, dodaje Uskok.

Tužiteljstvo nadodaje da su posrednici predali medicinskoj sestri osobne podatke i najmanje 100 eura po osobi koje su prethodno pribavili od necijepljenih osumnjičenika. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde. Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

  • +5
Covid-19 Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Uključujući i današnju optužnicu, Uskok je od sredine studenoga optužio deset skupina s ukupno 121 osumnjičenih. Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.