NOVI PROBLEMI

Proširena istraga protiv Franciškovića: Iz zatvora poticao na terorizam, supruga sve snimala i objavljivala

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 01.02.2022 10:32
  • Objavljeno 01.02.2022 u 10:03
Marko Francišković

Marko Francišković

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu proširilo je istragu protiv Marka Franciškovića (53) i njegove 30-godišnje supruge zbog osnovane sumnje da je Francišković počinio dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a u slučaju 30-godišnjakinje zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam

O proširenju istrage u ovom slučaju izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na svojim mrežnim stranicama, bez navođenja imena, a identitet Marka Franciškovića i njegove supruge razotkrio je Jutarnji list. Podsjetimo, Francišković je bio jedan od govornika na prosvjedima protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku, a nakon njegovog uhićenja Zagreb je oblijepljen plakatima s apelima za njegovo oslobođenje i organizirani su skupovi potpore pred zatvorom u Remetincu.

Današnje priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu prenosimo u cijelosti.

'Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 28. siječnja 2022., donijelo rješenje o proširenju istrage protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i trećeokrivljene hrvatske državljanke (1993.) zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljenik počinio dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona, te u svezi članka 52. i 51. KZ-a, a u odnosu na trećeokrivljenicu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. KZ-a, te u vezi članka 52. KZ-a.

  • +1

Marko Fracišković

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i trećeokrivljenica od 16. prosinca 2021. do 22. prosinca 2021., u Zagrebu i Zadru, postupili zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, koji je u to vrijeme bio u istražnom zatvoru, koristeći svoje pravo telefonskog kontakta sa suprugom odnosno trećeokrivljenicom, tijekom telefonskog kontakta javno pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj, pri čemu je trećeokrivljenica snimala te govore i potom ih uređene javno objavljivala na jednoj Internetskoj platformi.

  • +10
  • +7

Prosvjednici ispred zatvora Remetinec traže puštanje Marka Franciškovića na slobodu

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik ranije, odnosno 1. prosinca 2021. u Šibeniku, s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske istupao na neprijavljenom javnom skupu, koristeći se pritom u postizanju svog cilja aktualnim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti Covid-19, te pozivao građane na napade i ustanak. Takav njegov govor snimljen je i javno objavljen na jednom internetskom servisu te uživo prenošen putem jedne društvene mreže i medijskog portala.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u odnosu na trećeokrivljenicu donijelo rješenje o određivanju mjere opreza obveze redovitog javljanja policiji i zabranu pristupa internetu (članak 98. stavak 2. točka 3. i 11. Zakon o kaznenom postupku), dok se prvookrivljenik i nadalje nalazi u istražnom zatvoru na temelju rješenja suca istrage zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku)', stoji u priopćenju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!