povezano s gradnjom hotela?

Privedena dvojica mladića zbog pripreme podmetanja požara na pulskim Valkanama

06.10.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Dvojicu mladića s opremom za potpalu zatekli su u četvrtak policajci te ih odveli na razgovor zbog sumnje da su pripremali podmetanje požara na pulskim Valkanama, nakon što su obraćanje završili investitori gradnje hotela, a čemu se protive inicijatori referenduma koji će se u nedjelju održati u Puli.

Iz istarske policije doznaje se da su oko podneva na razgovor odvezli dvojicu mladića koji su na Valkanama primijećeni sa nekoliko kutija s opremom za potpalu, šibicama i upaljačima, a koji su se, po navodima lokalnih medija, pripremali podmetnuti požar ispod stabla pored teniskih terena.

"Policija je danas oko 11.55 sati na Valkanama zatekla dvije osobe koje su pozvane u prostorije policijske postaje radi obavljanja razgovora vezano za moguće protupravne radnje na tom području. Po utvrđivanju svih činjenica, policija će o utvrđenom izvijestiti javnost", kratko je izvijestila glasnogovornica PU istarske Suzana Sokač.

Sve se događalo po završetku konferencije za novinare predstavnika investitora Hotela Valkane i voditelja projekta Zorana Kostića, koji je u travnju predstavio konačno rješenje projekta budućeg hotela, navodeći kako bi se u idealnim uvjetima trebao otvoriti za tri ili četiri godine te da planirana ulaganja premašuju 500 milijuna kuna.

Prošlog vikenda su, pak, iz platforme Možemo! Pula, kao inicijatora nedjeljnog referenduma, naglasili kako će rezultat referenduma biti obvezujući za Grad Pulu, neovisno o zahtjevu za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju hotela u napuštenom kamenolomu na Valkanama.

Kostića su prozvali kako netočno, te s ciljem obeshrabrenja građana da izađu na referendum, tvrdi da je resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi.

"Suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola, nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma", poručili su iz pulskog Možemo!.

Građane Pule pozvali su da zaokruže ZA u odgovoru na referendumsko pitanje "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungomare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?', takva je odluka obvezujuća za Grad Pulu i gradnja hotela neće biti moguća".