reakcija nakon uhićenja

Policija reagirala na Penavine optužbe: Postupali smo prema svim pravilima, policija ne prati niti upravlja Gradskim vijećem Vukovara

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 28.12.2021 10:37
  • Objavljeno 28.12.2021 u 09:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Policijska uprava vukovarsko-srijemska reagirala je na jučerašnje optužbe vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave zbog uhićenja vijećnika Hrvatskih suverenista Nemanje Savanovića nakon tučnjave u Ivankovu u studenome

Privođenje vijećnika Nemanje Savanovića, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, komentirao je jučer vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenjujući da je u pitanju igrokaz i cirkus.

'Većinu u Gradskom vijeću nismo imali zbog toga što je državni aparat, u ovom slučaju policija držala u pritvoru vijećnika te ga kasnije pustila', rekao je i dodao da je to sumrak slobodne i demokratske države.

'Gdje su u tom slučaju nestali pozivi na informativni razgovor, poglavito kada niste ni sigurni da je privedeni kriv i kada se ne radi o teškom zločinu. Nakon 40 dana od nekog događaja privedete potrebnog vijećnika koji drži većinu točno na dan sjednice i držite ga 24 sata prije i 24 sata nakon toga u pritvoru, i onda ga pustite. To je zlouporaba represivnog aparata', rekao je Penava i poručio kako bi, da je on na vlasti, 'nekome glave padale zbog toga'.

'To je tako kada imate države poput Koreje, Hrvatske, Plenkovićeve Hrvatske koja zlorabi MUP i policiju kako bi ostvarila političke ciljeve. Tomu, međutim, nije kraj. Nažalost, to vidimo i kod DORH-a i kod OLAF-a, ali i kod Stožera civilne zaštite, kao i dijela medija', ocijenio je Penava.

Na njegove optužbe reagirala je vukovarska policija, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Policijska uprava vukovarsko-srijemska je 24. prosinca 2021. godine na svojim internetskim stranicama te medijima poslala priopćenje o događaju koji se dogodio 13. studenog 2021. godine, kada je pet muškaraca u dvorištu ugostiteljskog objekta u Ivankovu fizički napala tri 18-godišnjaka, a koji su zbog toga tjelesno ozlijeđeni. Policijski službenici su odmah po prijavi tog događaja poduzeli izvide kako bi utvrdili sve okolnosti tog događaja , a očevid je ukazao da su počinitelji napustili mjesto događaja i ozlijeđene mladiće.

U pogledu tog događaja smo proveli opsežno i složeno kriminalističko istraživanje temeljem čega smo razotkrili počinitelje tog kaznenog djela, nakon čega smo te osobe kazneno prijavili. Dio medija je jučer, 27. prosinca, prenio izjavu čelnika jedne političke stranke u kojoj proziva policiju za zloupotrebljavanje svojih ovlasti u tuđu korist, pravo ili mogućnost te da je time upravljala postupkom u tom događaju.

Kategorički opovrgavamo takve navode jer je cjelokupan događaj s kriminalističkog aspekta bio složen, a svojim angažmanom smo naposljetku pozitivno odgovorili tom izazovu. Počinitelji su nakon provedenih opsežnih istražnih i drugih izvidnih mjera privedeni i ispitani te je naše postupanje provedeno u skladu sa prikupljenim dokaznim i drugim relevantnim činjenicama, kako bi rasvijetlili taj događaj. Policijska uprava ne prati niti upravlja Gradskim vijećem Vukovara, a također niti pojedine vijećnike Vukovara.

Naposljetku, postupak koji smo proveli je primijenjen isključivo u skladu sa načelima i probitcima kaznenog postupka te nije u korelaciji sa Gradskim vijećem Vukovara niti njegovih vijećnika. Završno, ističemo da je postupak u ovom događaju poštivan prema svim pravilima te da smo postupanjem i u ovom događaju prema svim sudionicima primijenili nedvojbene i transparentne mjere i radnje te da njihove druge osobne ili pripadne okolnosti nisu utjecale.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!