37 uhićenih

Policija otkrila detalje razbijanja balkanskog narkokartela

26.05.2023 u 13:30

Bionic
Reading

MUP je konferenciji za medije predstavio detalje međunarodnog kriminalističkog istraživanja koje je rezultiralo uhićenjem 37 osoba

Skupinu čine 22 ćlana s područja bivše Jugoslavije od čega je osmero hrvatskih državljana, sedmorica su državljani BiH, šestoro je državljana Slovenije i jedan državljanin Srbije. Oni su prema sumnjama policije i tužiteljstva pripadaju iznimno nasilnoj kriminalnoj ćeliji sa zapadnog Balkana, čijih je ukupno 37 članova uhićeno diljem Europe u međunarodnoj operaciji „Balkanski kartel“.

Policija se pozicionirala kao pouzdan parter i dokazala do može voditi ovako zahtjevno kriminalističko istraživanje. Individualni pristup jedne policije ne može osigurati pristup, jedini put ka uspjehu je zajednička suradnja. Članovi kartela počinili su kaznena djela s elementima nasilja i ona djela koja imaju fatalan ishod. Zaplijenjeno je oružje, droga, ova akcija je imala prevencijski učinak, rekao je Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a u Ravnateljstvu policije.

Skupina je uhićena u sklopu nekoliko istovremenih akcija u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj. Cijela akcija je koordinirana iz zapovjednog mjesta Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Istražni zatvor u Zagrebu je određen je za osamnaest ljudi koji se osumnjiče za masovnudroge u vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura, kao i trgovinu vatrenim oružjem diljem Europe.

Prema riječima Gorana Lauša, voditelja Službe kriminaliteta droga, istraživanje počelo još u kolovozu prošle godine.

"Čuli smo da postoji nekoliko stanova za raspačavanje droge. U prvoj fazi smo u RH najviše na području Zagreba zaplijenili gotovo 4 kilograma kokaina i 8000 eura. Jedno vozilo je presreteno vozilo u Sloveniji, gdje su pronašli više od 300.000 eura namjenjeno za kupnju droge. U studenom prošle godine zaustavili smo vozilo slovenskih registarskih oznaka, gdje je pronađeno pet kilograma kokaina i heroina. Uhićen je hrvatski državljanin', rekao je Lauš.

Vođa skupine uhićen prošle godine i da je izručen Italiji.

"U Sloveniji su uhićene dvije osobe, kod njih je pronađeno pet kkilograma marihuane. U travnju je pak uhićen pripadnik zločinačkog udruženja, kod njega je pronađen kilogram kokaina. U Nizozemskoj su uhićena tri pripadnika ovog udruženja. Kod njih je pronađeno vatreno oružje, sredstva za vezivanje. Bili su u fazi pripremanja izvršenja nekog težeg kaznenog djela. U prosincu u Zagrebu je zaprijenjeno više od dva kilograma kokaina u Zagrebu, a isto toliko u travnju kod državljana BiH . U kordinaciji s kolegama određen je datum realizacije gdje su se na području više zemalja odvijala uhićenja svih pripadnika ovog zločinačkog udruženja. Oformili smo Stožer koji je zapovijedao ovom akcijom. Na području Hrvatske izvršili smo 11 pretraga. Uhitili smo devet ljudi", rekao je Lauš.

Prema navodima policije skupina je kroz nabavu, skladištenje i prodaju raspolagala s najmanje 23 kilograma kokaina, 86 kilograma heroina, 120 kilograma konoplje i 100 kilograma smole konoplje u ukupnoj vrijednosti od najmanje 3,4 milijuna eura. Također su raspolagali s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6000 pištoljskih metaka i 20 kilograma eksploziva.

Kod osumnjičenika je pronađeno 135.000 eura, četiri pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, osam kilograma heroina te nekoliko lažnih putovnica i osobnih iskaznica.

Mišo Radovančević iz policije Slovenije rekao je da se lako da zaključiti da je skupina planirala likvidaciju.

Lauš je dodao kako nemaju saznanja da je skupina planirala likvidacije na području Zagreba.

"Zagreb je i dalje siguran grad", rekao je Lauš.