gospodarski kriminal

Policija dovršila istraživanje: Neimenovani direktor četiri godine je petljao s računima tvrtke koju vodi

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 15:32
  • Objavljeno 09.08.2022 u 15:32
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom, zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Kaznena djela je počinio u nekoliko godina, odnosno između 2018. i 2022. godine, kao odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije.

Policija ga osnovano sumnjiči da u vrijeme nesposobnosti za plaćanje i blokade računa, na račun tvrtke nije uplaćivao novac iako je tvrtka izdala fiskalizirane račune u iznosu većem od milijun kuna. Dio novca je koristio za plaćanje tekućih obveza, čime je oštetio vjerovnike za oko 276.000 kuna, dok je zadržavši za sebe više od 386.000 kuna, za isti iznos oštetio svoju tvrtku.

Osim toga, u zakonskom roku nije podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka navedene tvrtke,  a nakon pokretanja postupka potpisao je i ovjerio izvještaj s neistinitim navodima te nepropisno vodio poslovne knjige.  

Nadalje, sumnja se da je u tri navrata, između srpnja 2020. godine i ožujka 2022. godine, prilikom osnivanja nove tvrtke te preuzimanja druge dvije tvrtke, dao lažni iskaz da njegova tvrtka nema dugovanja po osnovi poreza i doprinosa.  

Kao i u ranijem razdoblju, u još dva slučaja nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečaja. Počinjenjem kaznenih djela oštećeno je pet tvrtki, dvije novčarske ustanove i nadležno ministarstvo za sveukupno oko 660.000 kuna.  

Po završetku kriminalističkog istraživanja 52-godišnjak je prijavljen za počinjenje kaznenih djela: prouzročenje stečaja, pogodovanje vjerovnika, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, davanje lažnog iskaza i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!