uz potporu europola

U operacijama Vinski podrum i Teatar mađarska policija uhitila gotovo stotinu osoba zbog višemilijunske prijevare

27.07.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u srijedu Odjel za borbu protiv gospodarskog kriminala Glavnog ureda policije Budimpešte predstavio je rezultate najnovije akcije protiv prevaranata, provedene uz potporu Europolovog Europskog odjela za financijski i gospodarski kriminal Centar

Dvije zajedničke akcije – nazvane operacija Vinski podrum i operacija Teatar – izvedene su u studenom prošle godine, a detalji su iz operativnih razloga objavljeni tek sada. Istražitelji od tada rade na analizi financijskih podataka prikupljenih tijekom raznih kućnih pretraga kako bi pronašli nove tragove.

Budimpeštanska policija uhitila je gotovo stotinu osoba nakon što je razotkrila dvije složene sheme prijevare koje uključuju prijevare s fakturama. Progon je bio usmjeren na organiziranu kriminalnu skupinu odgovornu za prijevaru 94 pravne osobe u iznosu od procijenjenih 2,8 milijuna eura. Ta su poduzeća uglavnom bila u državnom i općinskom vlasništvu.

Kriminalna skupina koristila je sofisticiranu infrastrukturu za pranje novca kako bi spriječila policiju u praćenju nezakonite dobiti. Kriminalci bi se predstavljali kao djelatnici komunalnih tvrtki te bi obavijestili žrtve da sada imaju novi bankovni račun na koji treba slati uplate za pružene usluge.

Nakon što bi se uplate izvršile na bankovne račune koje su kontrolirali kriminalci sredstva bi se premještala kako bi se prikrilo njihovo nezakonito podrijetlo.

Europski centar za financijski i gospodarski kriminal Europola pomaže mađarskim istražiteljima u ova dva slučaja od 2020. godine. Timovi Europola, sastavljeni od stručnjaka za pranje novca i financijskih analitičara, raspoređeni su u Mađarsku kako bi pomogli istražiteljima u pretresima kuća i forenzičkoj analizi zaplijenjenih uređaja.