uskok

Pokrenuta istraga protiv trojice muškaraca zbog krijumčarenja 40 ilegalnih migranata kroz Hrvatsku

26.07.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice državljana Srbije koji se sumnjiče da su tijekom srpnja ove godine prokrijumčarili preko hrvatsko-slovenske granice najmanje 40 ilegalnih migranata

Tužiteljstvo je izvijestilo da se 60-godišnji, 48-godišnji i 54-godišnji državljani Srbije sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Uskok je precizirao kako sumnja da je 60-godišnjak tijekom srpnja na širem području Rijeke povezao u zajedničko djelovanje 48-godišnjaka i 54-godišnjaka radi prijevoza većeg broja stranih državljana koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku do blizine slovenske granice.

U Uskoku ističu da je 60-godišnjak dočekao 20. srpnja na riječkom autobusnom kolodvoru 48-godišnjaka i 54-godišnjaka koji su došli iz Beograda te im dao upute za najam osobnih automobila i kupnju SIM kartica hrvatskog operatera. Uz to, 60-godišnjak im je davao upute u vezi broja osoba koje treba preuzeti, mjesta, vremena te lokacija preuzimanja i iskrcavanja osoba.

Na taj način su 48-godišnjak i 54-godišnjak do blizine državne granice sa Slovenijom prevezli najmanje 40 ilegalnih migranata, s time da je 60-godišnjak transfer naplaćivao 500 eura po osobi i tako stekao nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura, dok su 48-godišnjak i 54-godišnjak kao vozači za prijevoz primili zasad neutvrđenu novčanu naknadu.

Uskok dodaje da će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.