na sudu u karlovcu

Počelo suđenje Kristini Ferko za pokušaj ubojstva antifrizom

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2021 14:10
  • Objavljeno 06.10.2021 u 14:10
Kristina Ferko na Županijskom sudu u Karlovcu

Kristina Ferko na Županijskom sudu u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Ferko (28) u srijedu je na karlovačkom Županijskom sudu rekla da se ne osjeća krivom za pokušaj teškog ubojstva Denisa Matijačića kojega je prošle godine prema optužnici otrovala antifrizom podmetnutim u piće

U optužnici koju je na sudu pročitao tužitelj Mladen Krajačić stoji da je optužena za pokušaj teškog ubojstva koje se dogodilo 22. siječnja 2020. u mjestu Lović Prekriški kod Ozlja.

Ferko je najprije na benzinskoj postaji kupila antifriz, znajući da sadrži otrovni etilen-glikol te ga je stavila u bocu mineralne vode u kojoj je bio sok i tekućinu dala Matijačiću da popije. Oštećenik je, kako piše u optužnici, to popio ne sumnjajući da se u piću nalazi otrovna supstanca, a tijekom noći mu je pozlilo te mu je život bio spašen samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju.

Matijačić je u svom svjedočenju opisao susret i ispijanje pića u Loviću Prekriškom i rekao da mu je Ferko kazala da sve popije, jer da “to piće opušta mišiće i mijenja pore”. Kazao je da je na to nasjeo, sve popio i pješice otišao kući. Požalio se da od tog događaja ima problema s pamćenjem, spavanjem te da ima i noćne more.

Naredno je ročište zakazano za 23. studeni, na koje je ponovno pozvan Matijačić, da bi se pregledao njegov mobilni uređaj koji je kod policije, a u kojem navodno postoje njihovi međusobni SMS-ovi iz vremena kada je Matijačiću pozlilo.

“Što si mi u janu stavila?”

O sadržaju sms poruka svjedočila je i njegova sestra Dijana Matijačić koja je rekla da je u jednoj od njih on pitao Kristinu: “Što si mi u janu stavila?”. Također je rekla da je ona dala policiji mobitel u vrijeme kada joj je brat već bio u komatoznom stanju.

Sudska vještakinja kemijske struke Marina Nestić i sudskomedicinska vještakinja Vedrana Petrovečki potvrdile su navode iz optužnice, odnosno da metaboiliti potvrđuju vjerojatnost prisutnosti etilen-glikola te da bi pacijent bez intenzivnog liječenja sigurno umro.

Petrovečki je rekla su analize mikrobioloških pretraga i stanje pacijenta davale “jasnu kliničku sliku otvovanja etilen glikolom”, te je opisala tijek intenzivnog liječenja u bolnici u Karlovci i kasnije u Infektivoj klinici “Fran Mihaljević” u Zagrebu gdje su bile “provedene hemodijalize i mehanička ventilacija, odnosno potpomognuto disanje”.

Tri dana nije bio poznat uzrok takvom stanju pacijenta, rekla je Petrovečki, a tada se “u uzorku krvi utvrdila prisutnost razgradnih produkata etilen glikola”.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!