ročište u splitu

Zavadlav ponovno šokira na sudu: 'Nešto ste krivo shvatili. Otkud bih ja uopće znao talijanski'

17.03.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon što je krajem siječnja bilo prekinuto suđenje optuženom Filipu Zavadlavu jer je odbijao sudjelovati u raspravi uz obrazloženje da će komunicirati isključivo talijanskom jeziku, danas se nakon vještačenja psihijatra suđenje nastavlja

Nakon kraćeg vijećanja, sudsko vijeće sutkinje Višnje Strinić zaključilo je krajem siječnja da ne mogu nastaviti suditi Filipu Zavadlavu jer je bio vrlo odlučan da ne progovori ni jednu riječ na hrvatskom, već samo na talijanskom jeziku.

Zavadlav se tada pojavio u fizički vrlo lošem izdanju, vidno je smršavio, a i pogled mu je cijelo vrijeme unezvijereno lutao po sudnici. Pustio je bradu i brkove. Prije nego su ga odveli iz sudnice, iz ruksaka je izvadio veliku Milka čokoladu i ponudio s njom pravosudne čuvare.

Zavadlav je na kocu prvog suđenja osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo u Varošu. Nije prihvaćena teza Državnog odvjetništva da se radilo o bezobzirnoj osveti prema osobama iz narkomanskom miljea koje su maltretirale Filipa i njegovog brata Stanislava Zavadlava. Visoki kazneni sud potvrdio je dvije i pol godine zatvora za nabavu automatske puške kalašnjikov i pucanje po Varošu, no dio presude za ubojstva je ukinut i vraćen na ponovno suđenje s naputkom da se utvrdi pitanje motiva.

  • +5
Split: Započelo ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Večernji.hr sada javlja da novo ročište Filipu Zavadlavu u ponovljenom postupku za trostruko ubojstvo počinje u 12 sati na sudu u Splitu. Filip Zavadlav raspravno je sposoban, zaključili su vještaci u Psihijatrijskoj klinici Vrapče gdje ga je sutkinja Višnja Strinić poslala na vještačenje nakon što se na početku ponovljenog suđenja za trostruko ubojstvo u splitskoj Varoši u sudnici služio isključivo talijanskim jezikom tražeći prevoditelja. Na novom ročištu trebao bi se izjasniti o krivici. Filip Zavadlav u prvom je postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana, ali Visoki je sud presudu ukinuo i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva.

Počelo novo ročište na suđenju Filipu Zavadlavu u ponovljenom postupku za trostruko ubojstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Jutarnji.hr javlja da se Zavadlav se nakon pročitane optužnice od strane zamjeni ŽDO-a Mire Dolić očitovao da nije kriv i da će obranu dati na kraju postupka.

Dakle, cijelo je vrijeme govorio na hrvatskom jeziku, a prije njegovog očitovanja tim vještaka iz Klinike za psihijatriju "Vrapče" u Zagrebu sudu je potvrdio svoje vještačenje u kojem stoji da je Zavadlav raspravno sposoban i da može bez problema pratiti tijek suđenja.

Vještaci su još, među ostalim, naveli u svom vještvu da se njegovo govorenje na talijanskom jeziku na prošloj raspravi, može shvatiti kao obrambeni mehanizam kojim želi doći u centar pažnje.

Međutim, Zavadlav je nakon toga postavio pitanje kako vještaci znaju da je on pričao na talijanskom jeziku: "Iz citata dijela vještva kojeg je ekipa napravila ispada da su momci nešto krivo shvatili. Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?!", čudio se Zavadlav.