ILEGALNI UVOZ

Cure detalji velike USKOK-ove akcije: Među kupcima spornih auta sportaši, poduzetnici...

08.04.2024 u 19:46

Bionic
Reading

U velikoj akciji USKOK je danas na području Zagreba uhitio devet osoba koje sumnjiči za prevaru pri uvozu luksuznih auta. Riječ je o dvjema skupinama za koje se sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela protiv gospodarstva

U ovim trenucima traje ispitivanje privedenih u sjedištu USKOK-a.

USKOK ih tereti da su uvozili luksuzne i skupocjene automobile putem trgovačkih društava i potom ih prodavali na području Hrvatske u proteklih godinu dana (od siječnja 2023. do travnja 2024.).

Ukupna šteta koja je nanesena proračunu iznosi nešto manje od milijun eura. Među kupcima tih automobila bili su i poduzetnici, sportaši i odvjetnici koji će se naći među svjedocima u ovom slučaju.

Dosad je ispitano najmanje troje osumnjičenika. Riječ je o utaji poreza.

'Moramo biti jako oprezni što pričamo s obzirom na izmjene kaznenog zakona i zabranu odavanja sadržaja dokaznih radni. Riječ je o dvije potpuno odvojene grupe. U prvoj grupi ljudi, četiri fizičke osobe i jednoj pravnoj osobi se stavlja na teret kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja', kazao je Fran Olujić, odvjetnik jednog od osumnjičenika za RTL.

'Moj klijent se ne smatra krivim i tako se i izjasnio, a ne možemo iznositi detaljnu obranu dok ne vidimo sadržaj samog spisa', dodao je. Olujić je za Novu TV rekao da je riječ o navodnoj utaji od oko 325.000 eura.

Olujić kaže da je puka koincidencija da je USKOK baš danas pokrenuo dvije akcije protiv dvije grupe ljudi.

'Koliko nam je poznato, riječ je o više od 40 svjedoka. Što se tiče daljnje procedure, USKOK će sada nakon što provede sva ispitivanja odlučiti hoće li i za koga tražiti istražni zatvor. Ako će to tražiti, sutra će o tome odlučivati sudac istrage. Mi ćemo se kao obrana tome naravno protiviti', rekao je, dodajući da će to znati večeras ili sutra rano ujutro.

Tihomir Mišić također je jedan od odvjetnika jedne osobe koja je dovedena na ispitivanje u USKOK. Njegova klijenta tereti se za pomaganje pri utaji poreza.

'Mog klijenta se konkretno tereti za kazneno djelo pomaganja pri počinjenju kaznenog djela utaje carine ili poreza u sastavu zločinačkog udruženja. Uskok okrivljenike tereti za protupravnu imovinsku korist u iznosu od nekih otprilike 500.000 eura', kazao je odvjetnik za Novu TV.

Podsjetimo, dvije skupine danas su uhićene nakon višemjesečnog praćenja, a sumnja se da su krivotvorili dokumentaciju te utajivali porez.