POTRAGA JOŠ TRAJE

Odvjetnik o uznemirujućem pokušaju otmice 16-godišnjaka u Dalmaciji: Dosadašnje objave su 'euforične'

30.09.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetnišvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv dvoje okrivljenika zbog protupravnog oduzimanja slobode. Optuženi, muškarac i žena, navodno imaju problema s drogom. Dijete su pitali treba li mu prijevoz, a ono je odbilo, piše HRT. Slobodna Dalmacija javlja da se radi o pokušaju otmice 16-godišnjaka na Jadranskoj magistrali na području općine Sveti Filip i Jakov

Prema izvještaju HRT-a, prvookrivljenik je zajedno s još dvojicom nepoznatih muškaraca, otvorio stražnja vrata kombi vozila i, s ciljem da uhvate dijete, počeli su trčati za njime. Dijete se spasilo tako što je došlo do jednog kafića.

Zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, protiv obje osobe podnesena je kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, priopćili su iz PU zadarske.

Slobodna Dalmacija piše da je protiv R.M. (44) iz Solina i T.J. (28) iz Šibenika, koji su u ljubavnoj vezi, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je podignulo optužnicu za protupravno oduzimanje slobode na štetu maloljetnika i oboje se sada nalaze u istražnom zatvoru u Zadru. Prema optužnici, uz uhićenog muškarca i ženu, u pokušaju otmice sudjelovala su još dvojica muškaraca, za kojima se još uvijek traga.

Uhićeni ljubavni par policiji je otprije poznat zbog niza kaznenih djela, najčešće u vezi zloupotrebe narkotika i imovinskih delikata, a muškarac je bio i osuđivan. U istrazi su oboje odbacili optužbe za pokušaj otmice tvrdeći da su maloljetniku samo htjeli ponuditi prijevoz i da nitko drugi osim njih dvoje nije bio u kombiju, ali priznali su da uzimaju amfetamine, a muškarac i metadon. Do uhićenja su zajedno živjeli u Betini, gdje je R.M., inače nezaposleni konobar s kaznenim dosjeom, jedno vrijeme vodio lokalnu konobu, dok je T.J. nezaposlena medicinska sestra. Oboje imaju djecu, ali od različitih partnera. T.J. je ranije prijavila R.M.-a da ju je oteo, zajedno s još jednim muškarcem, nakon što je pronađena bez svijesti na području Šibenika.

Šesnaestogodišnji dječak se te nedjelje 18. srpnja vraćao s kupanja, hodajući rubom ceste, kad mu se približio nepoznati crni kombi imotske registracije. Žena na suvozačevu mjestu ponudila mu je prijevoz, a kombi je vozio muškarac. Kad ih je dječak odbio i nastavio prema Zadru, oni su mu vozilom prepriječili put. Prema riječima dječakova oca, koji je događaj ispričao za 24 sata, iz vozila su tada iskočile tri osobe, vozač i dvojica nepoznatih muškaraca, koje su njegova sina htjele ugurati u kombi kroz stražnja vrata. Dječak se, međutim, dao u bijeg, a oni su potrčali za njim. Trčao je sve do autokampa "Filko", gdje se uvjerio da ga trojac više ne proganja. U kafiću "San Pedro" popio je čašu vode da se osvježi i potom je otišao u apartman, gdje je sve ispričao ocu s kojim je bio na ljetovanju. Otac je o svemu obavijestio policiju, koja isprva nije mogla vjerovati što se njegovu sinu dogodilo. Uvjerili su se tek kad su pregledali nadzorne kamere koje su zabilježile događaj. Ubrzo su otkrili i crni kombi i počinitelje.

Načelnik općine: Vladala je velika nervoza

Zoran Pelicarić, načelnik općine Sveti Filip i Jakov, kaže da njegova najmlađa djeca nekoliko dana nisu htjela izlaziti iz kuće. Bila su u strahu da se i njima nešto slično ne dogodi.

'Danima je vladala velika nervoza, ne samo među mojom djecom, već i drugim obiteljima jer su oni među sobom razgovarali o tom događaju... Dobro je da su počinitelji uhićeni, ali kao roditelju teško mi je prihvatiti da se takve stvari događaju', kazao je Pelicarić za Slobodnu. 

Jurica Kvartuč, odvjetnik 44-godišnjeg R.M.-a, kaže da u ovom trenutku nema dokaza za kazneno djelo za koje se njegov branjenik tereti.

'On je aktivno iznio obranu pred državnim odvjetnikom, no ne bih iznosio detalje slučaja. Ipak je riječ o oštećeniku koji je maloljetna osoba i njegovi se interesi moraju štititi. Mogu samo reći da su dosadašnje objave 'euforične' i da cijeli slučaj s tim nema veze. Mi smo odgovorili na optužnicu i sada čekamo početak postupka', rekao je Kvartuč, prenosi Zadarski.hr.