NAPISALI SVOJ MANIFEST

Određen istražni zatvor dvojici maloljetnika zbog međunarodnog terorizma

12.11.2023 u 07:24

Bionic
Reading

Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhićenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici odredilo im je nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma pokrenuli su u srpnju Eurojust i Europol.

Na području Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih vršnjaka, rođenih 2007. Policija je jučer izvijestila da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima.

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust na zahtjev belgijskih tijela, a ta je agencija bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu.

Ravnateljstvo policije nadodaje da je Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pružao podršku od srpnja te je okupio istražitelje iz cijele Europe kako bi utvrdili zajedničku strategiju i pripremili posljednji dan akcije.

Prema navodima Ravnateljstva policije, intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola, dok je u okviru te istrage razmijenjeno više od 350 SIENA poruka.

Uz to, na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama.