KAZNENA PRIJAVA

Odgovorna osoba u dvije tvrtke počinila 15 kaznenih djela i štetu od 1,4 milijuna kuna

07.04.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 51-godišnjaka, koji je kao odgovorna osoba u dvije tvrtke iz Primorsko-goranske županije počinio 15 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i materijalnu štetu od 1,4 milijuna kuna

Prijavljen je jer kao odgovorna osoba tvrtke jer nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka te je zaključio fiktivni ugovor o kompenzaciji.

Od ožujka do prosinca 2019. nije obračunao i prijavio PDV, a u vrijeme neprekidne blokade žiro-računa, od travnja 2019. do veljače 2020. obavljao je gotovinska plaćanja vjerovnicima, iako nisu bili uključeni u redoslijed naplate.

Razliku dnevnog gotovinskog prometa je tijekom 2018. zadržao za sebe. Od ožujka 2019. do veljače 2020. je dio imovine prenio na novu tvrtku, a u tom razdoblju nije vodio ni poslovne knjige.

Utvrđeno je da je i kao odgovorna osoba nove tvrtke, od kolovoza 2019. do rujna 2021. godine počinio još kaznenih djela.

Pri osnivanju tvrtke dao je lažni iskaz da njegova druga tvrtka nema dugovanja za poreze i doprinose. Nije vodio poslovne knjige te je u vrijeme neprekidne blokade žiro-računa obavljao gotovinska plaćanja vjerovnicima, iako nisu bili uključeni u redoslijed naplate.

U ime jedne tvrtke je kupovao robu te je prodavao u ime druge tvrtke, nije u cijelosti isplatio minimalne bruto plaće te nije u cijelosti nije obračunao i prijavio PDV.