nema postupka

Obustavljena istraga protiv nekadašnjeg splitskog dogradonačelnika Sikirice i člana poglavarstva Tonkovića

01.03.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Uskok je obustavio istragu protiv nekadašnjeg splitskog dogradonačelnika Željka Sikirice i člana poglavarstva Branka Tonkovića koje se sumnjičilo za pogodovanje tvrtki Cestar plaćanjem računa za usluge koje ta tvrtka nije izvršila

Dvojac je bio pod istragom USKOK-a zbog sumnje u kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti kojim bi počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna.

'U rješenju o provođenju istrage navodi se kako su se osumnjičenici dogovorili da će radi pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti jednom trgovačkom društvu, a neslužbeno, riječ je o Cestaru, u razdoblje od 1. veljače 2003. do travnja 2004. odobriti isplatu 14 računa za usluge koje to društvo nije obavilo', pisao je tportal u srpnju 2021. kada je pokrenuta istraga.

Riječ je bila o najmu terena za smještaj napuštenih i neregistriranih vozila na Sirobuji, za što su plaćani računi iako se sumnjalo da je poslovna suradnja Splita i tvrtke Cestar prestala. No, tijekom istrage pojavili su se dokumenti koji nisu bili priloženi kaznenoj prijavi, a iz kojih proizlazi da su Grad Split i tvrtka Cestar zaključili ugovor za razdbolje u kojem su isplaćivani sporni računi te je istraga protiv dvojice bivših dužnosnika obustavljena.

'Dakle, sagledavajući rezultate provedene istrage za zaključiti je da se u postupanju I. okr. Branka Tonkovića i II. okr. Željka Sikirice nisu ostvarila obilježja kaznenog djela iz članka 291. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11, odnosno proizlazi da navedeni okrivljenici kao službene osobe nisu iskorsitli svoj položaj i ovlasti da t.d. Cestar d.d. pribave materijalnu korist od 1.211.313,60 kn plaćanjem nepostojećih usluga, a Grad Split oštete za navedeni iznos', piše u rješenju o obustavljanju istrage.

Sasvim je izvjesno da iz materijalnih i personalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage proizlazi da Grad Splitu u inkriminiranom vremenskom razdoblju nije t.d. Cestar u cijelosti predao zemljište na Sirobuji slobodno od osoba i stvari iz kojeg razloga je postojao pravni osnov za ispostavljanje računa s osnova najma zemljišta za vremenski period od 1. veljače 2003. do travnja 2004., a samim tim i obveza plaćanja ispostavljenih računa, koje plaćanje su sukladno svojim ovlastima okrivljenici u konačnici i odobrili', zaključuje se u rješenju USKOK-a.