Objavljeni detalji

Župan Dekanić izazvao nesreću, privremeno mu oduzeta vozačka i automobil

20.06.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska policija u četvrtak je potvrdila da je župan Damir Dekanić, kojemu nisu naveli ime već samo funkciju, pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno, među njima i dvoje djece

U policijskom priopćenju stoji da je Dekanić u srijedu oko 21,25 sati vozio automobil renault vinkovačkih registracija s 0,84 g/kg alkohola u organizmu državnom cestom D-46 u smjeru Jarmine.

Dolaskom do dijela ceste gdje se obavljaju radovi, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, gustoći prometa i vidljivosti, tako da može pravodobno zaustaviti vozilo pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, kažu u policiji.

Uslijed toga, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio automobila peugeot vinkovačkih registracija kojim je ispred njega upravljao 29-godišnjak koji je također bio pod utjecajem alkohola, od čak 2,12 'promila' i pritom nije koristio sigurnosni pojas.

Pri tome je automobil 29-godišnjaka odbačen unaprijed te je udario u citroen vinkovačkih oznaka kojeg je u koloni vozila zaustavio 30-godišnjak, a zatim u nastavku kretanja njegovo vozilo udarilo je i u stražnji dio opela kojeg je ispred semafora zaustavio 58-godišnji vozač.

Nakon nesreće zadržan na otriježnjenju, oduzeti mu vozačka i automobil

U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđeni 30-godišnji vozač i troje putnika u njegovom automobilu (31-godišnjakinja i dvoje djece) te 29-godišnji vozač, a liječnička pomoć im je pružena u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Prema navodima policije Dekaniću i 29-godišnjem vozaču su u vinkovačkoj bolnici uzeti uzorci krvi i urina radi vještačenja na prisutnost alkohola u organizmu te su zadržani u policiji do otriježnjenja. Također su im privremeno oduzete vozačke dozvole te automobili kojima su upravljali.

Po zaprimanju rezultata analize krvi i urina protiv obojice će biti podignute odgovarajuće prijave uz izricanje i zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, navodi policija.

Dekanić je i prije dvije godine sudjelovao u prometnoj nesreći poslije čega je završio i mjesec dana u istražnom zatvoru. Tada je također vozio pod utjecajem alkohola, a prilikom te nesreće je upravljao službenim vozilom Vukovarsko – srijemske županije.

Osim zbog izazivanja prometne nesreće, Dekanić je optužen i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je navodno utjecao na svjedoke i policiju da se skriju detalji nesreće. Sudski postupak još nije počeo.