pojavilo se tek troje svjedoka

Nastavljeno suđenje Zavadlavu: 'Mislili smo da nije svoj zbog nesretne ljubavi'

20.03.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Nije bilo sreće sa svjedocima za ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu. Od devet pozvanih, danas se u sudnici splitskog Županijskog suda pojavilo samo njih troje, uključujući i majku Filipove prijateljice koja ga je vidjela tog kobnog jutra 11. siječnja 2020. godine, koji sat prije no što će iz kalašnjikova usred bijela dana u centru Splita izrešetati Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića.

Svjedokinja je sutkinji kazala da njena kćer moli da je poštede ponovnog ispitivanja. Pojasnila je da Filipa poznaju iz grada i da se to jutro pojavio nepozvan na vratima njihovog stana. Nije rekao zašto je došao. Za žrtve nije nikada čula, o njima im nije nikada pričao pa je trostruko ubojstvo u Varošu za nju i kćer bio potpuni šok, prenosi Dalmatinski portal svjedočenje.

'Bio je taj dan izvan sebe. Na rubu plača, potpuno je bio neprepoznatljiv koliko je smršavio. Nepovezano je govorio, ništa nam nije bilo jasno. Mislili smo da je to zbog nesretne ljubavi, zaključili smo da je prekid s djevojkom za njega predstavljao veliki gubitak. Dugo je pričao sa socijalnim radnikom, htio je da se vide, ali on nije mogao. Tražio je savjet hoće li otići kod oca na ručak. Mislim da ga je on savjetovao da ode. Imali smo nekih obaveza pa smo ga ostavili ispred roditeljskog doma, no kasnije sam čula u policiji da nije otišao na ručak kod oca', ispričala je svjedokinja koja nije saslušana na prvom suđenju.

Socijalni radnik koji je dogovorio Filipovu predaju nakon masakra u Varošu govorio je na prvom suđenju kako su u stan njegove obitelji dolazile osobe koje su mlađoj braći prodavale drogu i da su na njih vršili pritisak. Pet dana prije krvoprolića Filip mu je rekao da je loše psihički i da je situacija za njega sve gora. Svjedok je naveo da je to bilo povezano s tim da se pripremao za ukrcaj, ali da mu je nestalo novca pa je postalo neizvjesno hoće li dobiti angažman na brodu. Što se Matejuške tiče, rekao mu je da se na ulici ništa neće riješiti.

Na dan ubojstva Filip mu je kazao da ne može više i da će se ubiti. 'Slao mi je informacije da ne može spavati. Sugerirao sam mu da ide kod doktora i da mu eventualno prepiše neku terapiju. On je mislio da će mu to opstruirati odlazak na brod', kazao je svjedok.

Filip mu je pokazivao slike oružja. Jednu staru s broda na kojoj drži pištolj, a vidio je i sliku automatske puške. No, Filip mu nije rekao ima li pušku. 'Htio je impresionirati djevojku. Ja sam mu rekao da mu to ne treba. On mi je kazao da je to šala', naveo je svjedok.

Zavadlav ga je pitao što misli, je li napravio ono što piše u optužnici. Reagirala je predsjednica sudskog vijeća Višnja Strinić da to pitanje prepusti sudu.

  • +8
Suđenje Filipu Zavadlavu Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Danas je saslušan i svjedok koji je govorio da mu je Filip spominjao da ima problema s Torlakom i Bobanom, no ne sjeća se što je bilo konkretno u pitanju.  Rekao je i da je bilo poznato da brat Stanislav ima problem s drogom. To mu je Filip kazao, ali nije spominjao dugove za drogu. Svjedok ne zna da je Stanislav imao problema sa žrtvama. Misli da je Filip govorio da su neki dolazili u stan tražiti novac, no o tome površno zna. 

Svjedok je danas kazao i da je ubijenog Ožić Paića znao površno, dok je na prvom suđenju kazao da žrtve ne poznaje. Nije znao objasniti ovu proturječnost. 

Branitelj Tadiša Milošević zapitao se koji je smisao da Zavadlav svjedoku priča o ljudima koje ne poznaje. 'Ta imena sam zapamtio, a probleme ne', odgovorio je svjedok. 

Zavadlav je pitao svjedoka koliko puta ga je napao Ožić Paić. Sutkinja Strinić zabranila je takvo pitanje i preformulirala ga. 'Ne sjećam se da mi je to rekao', odgovorio je svjedok. 

Suđenje se nastavlja sredinom travnja.