droga na brodovima

MUP: Još uvijek traju izvidi o zapljeni heroina i kokaina u Pločama

12.01.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Još uvijek traju policijski izvidi vezani uz zapljenu 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina u luci Ploče u listopadu i studenome prošle godine, izjavio je u srijedu pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac

Gerovac je u Ravnateljstvu policije, na novinarski upit o suradnji s Agencijom SAD-a za borbu protiv narkotika (DEA), rekao da hrvatska policija na svakodnevnoj bazi surađuje s tom agencijom koja ima svoj ured u Zagrebu od 2016., što po njegovoj ocjeni nije slučajno.

''Sve što se događa, pogotovo kada je u pitanju Južna Amerika, DEA ima informacije te ih dijeli s nama'', kazao je i dodao da je luka Ploče samo jedna od luka koja se koristi kako bi se droga dovezla u Europu.

DEA u hrvatskoj policiji vidi najpouzdanijeg partnera u ovom dijelu Europe

Gerovac je podsjetio da je MUP u srijedu potpisao memorandum o suradnji s DEA-om koja je hrvatsku policiju, istaknuo je, prepoznala kao najpouzdanijeg partnera u ovom dijelu Europe.

Dubrovačko-neretvanska Policijska uprava predstavila je u utorak rezultate dvije zapljene droga u suradnji s Carinom u listopadu i studenome prošle godine, kada su u Luci Ploče pronađena 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina, što je najveća zapljena heroina dosad u Hrvatskoj.

U zapljeni 11. listopada 2021. pretražen je kontejner s broda koji je iz Iraka prevozio 80 olovnih ploča u kojima je pronađeno 296 paketića s 220 kilograma heroina, dok su policijski ronioci 3. studenoga iste godine na dubini od 16 metara pod morem pronašli parazit-spremnik pričvršćen za podnožje broda, a u kojem su pronađena 54 paketa sa 62 kilograma kokaina.

Dubrovačka policija zaplijenila 61,6 kilograma kokaina te 219,7 kilograma heroina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Uz interventnu i pomorsku policiju Policijske uprave, u pretrazi i zapljeni droge sudjelovali su i Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko i specijalna jedinica dubrovačko-neretvanske policije.

Ukupna procijenjena vrijednost zaplijenjene droge je oko 17 milijuna eura, a bila je namijenjena zapadnoeuropskom tržištu.

Iz policije su istaknuli da je provedena kriminalistička istraga nad kapetanom i posadom broda te nije prikupljeno dovoljno saznanja za kaznenu prijavu.