PRVA OPTUŽNICA

Josipa Čulina ex Rimac: 'Istina će nas osloboditi!'; Odvjetnica: 'Nagodba? Neobičan trenutak!'

27.04.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Bivša državna tajnica u ministarstvu uprave i kninska gradonačelnika Josipa Čulina, do nedavnog razvoda poznata po prezimenu Rimac došla je pred optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zbog rasprave o optužnici za sređivanje državnih ispita i nezakonito zapošljavanje

Josipa Čulina i njena odvjetnica Lidija Horvat su nakon izlaska s ročišta dale izjave novinarima. Rimac je, između ostalog, rekla kako poštuje hrvatske institucije i svoju domovinu te će se odazivati na sva ročišta. 'Mogu samo reći da ću govoriti istinu. Istina će nas osloboditi', rekla je novinarima Rimac, izvještava Jutarnji list.

Horvat je komentirala činjenicu da se nagodio još jedan okrivljenik. 'Nagodba? Neobičan trenutak za to, ali svačije je pravo za sklopi takav sporazum', izjavila je.

Odvjetnica Horvat prethodno je potvrdila da će bivša političarka, koja je prezime promijenila nakon nedavnog razvoda, doći pred optužno vijeće koje po slovu zakona može zasjedati i bez nazočnost optuženika. Jutarnji list piše da se Rimac u službenim dokumentima ponovno vodi kao Josipa Čulina, što je njezino djevojačko prezime.

Sudsko optužno vijeće u konačnici optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu. Riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je Uskok u veljači prošle godine podignuo protiv Rimac, a kojom je bilo obuhvaćeno 26 osoba, među njima i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Dio optuženih u međuvremenu se nagodio s tužiteljstvom te su sporazumno osuđeni prije početka suđenja nakon što su priznali optužbe za sređivanje državnih stručnih ispita, namještanje natječaja za posao i nezakonito zapošljavanje.

  • +11
Josipa Čulina ex Rimac Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

U lipnju prošle godine nakon nagodbe s tužiteljstvom sporazumno su na blaže kazne osuđeni bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i nekadašnja zamjenica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.

Drakulić, Čović i Novak su priznali kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe. Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa njegovog osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Sva trojica su, stoji u presudi, zvali Rimac kako bi intervenirala pri polaganju ispita, a koja je zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić koja je ujedno bila i ispitivač u državnim ispitnim komisijama.

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica osumnjičena je zbog korupcije i u aferi Vjetroelektrane. U rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja zbog sumnji u korupciju provela četiri mjeseca.

Zbog poruka koje su istražitelj pronašli u njenom mobitelu proizašlo je još nekoliko afera, među ostalim i ona u kojoj se spominje osoba inicijala A. P. a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.