phishing e-porukama

Još jedna tvrtka iz Hrvatske nasjela na e-mail prevaru, ostali su bez nekoliko stotina tisuća kuna

08.02.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Policija traga za nepoznatim prevarantom kojemu su iz poduzeća sa slavonskobrodskog područja na lažni bankovni račun, korištenjem tzv. phishing e-poruka, uplatili i ostali bez više stotina tisuća kuna namijenjenih poslovanju s tvrtkom iz Turske

Iz brodsko-posavske policije u utorak su priopćili da su tijekom siječnja zaprimili prijavu poduzeća sa brodskog područja o računalnoj prijevari korištenjem tzv. phishing e-poruka.

Požalili su se da im je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela komunikaciju s poslovnim partnerom, tvrtkom iz Turske, tako što im je korištenjem lažne adrese e-poruke dostavila podatke o broju bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge.

Na taj način, u nekoliko navrata, izvršena je uplata nekoliko stotina tisuća kuna na račune tog počinitelja.

Iz policije ističu da utvrđuju sve okolnosti ovog događaja te upozoravaju građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima BEC - Business Email Comprimise.

Kod ovakvih prijevara, napominju, nepoznati prevaranti predstavljaju se kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji oni kontroliraju.

Osim ove vrste internetskih prijevara, u policiji upozoravaju građane te poslovne subjekte i na druge oblike prijevara, kao što je direktorska ili CEO prijevara.