gotovo sto osumnjičenih

Još desetero optuženih zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

11.12.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Uskok je dovršio istragu i pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio petero osumnjičenih zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida, dok ih je još petero optuženo zbog krivotvorenja isprava

Osumnjičene terete da su tijekom rujna i listopada 2021., preko posrednika ili suoptuženika zatražili od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb - Zapad da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše kako su cijepljeni.

Nakon toga su posrednici predali medicinskoj sestri potrebne osobne podatke i najmanje 100 eura koje su prethodno pribavili od optuženih, a medicinska sestra je u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su te osobe cijepljene.

Na temelju tih upisa, okrivljenici su potom ishodili EU digitalne covid potvrde, dodaje Uskok.

Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio osam skupina s ukupno 96 osumnjičenih.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'