davanje mita

Još 20-ero optuženih zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

02.01.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Uskok je dovršio istragu i pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio 20-ero hrvatskih državljana zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

Optužnicom okrivljenike terete da su, od kolovoza do rujna 2021., preko posrednika zatražili da im se ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde.

Tužiteljstvo tvrdi da su posrednici predali medicinskoj sestri u Domu zdravlja Zagreb-Zapad podatke i najmanje sto eura po osobi, a ona je u sustav lažno upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio dvanaest skupina s ukupno 161 osumnjičenim.

Županijski sud u Zagrebu je 22. prosinca prošle godine donio i prve presude koje su izrečene nakon što se grupa optuženika nakon priznanja nedjela nagodila s tužiteljstvom u zamjenu za blaže kazne.

U prvoj u u nizu podignutih optužnica, od 14 okrivljenika njih 13 se nagodilo s Uskokom te je svaki osuđen na uvjete kazne od šest mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine. Uz to, svatko od njih 13 mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka.

U drugom pak slučaju, u kojem je također bilo 14 okrivljenika, postupak je razdvojen u odnosu na troje optuženika jer je riječ o članovima iste obitelji koji trenutno žive i rade u inozemstvu.

Dvoje članova te obitelji dobilo je po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, dok je jednom članu obitelji izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana uz rok kušnje od pet godina, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 2000 eura.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.