lažna izjava

Indijac u Rijeci prijavio gubitak dokumenata kako bi izašao iz Hrvatske, no sam ih je dao zemljaku na korištenje

20.01.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Indijac je kazneno prijavljen jer je potpisao lažnu izjavu o gubitku dokumenata kako bi ishodio putni list, iako je znao da je svoje osobne dokumente ustupio na korištenje drugoj osobi

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim indijskim državljaninom s prebivalištem u Italiji, u suradnji sa službenicima Policijske postaje Buje, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Riječ je o osumnjičeniku kojega su 18. siječnja ,u 19 sati, na graničnom prijelazu Kaštel zaustavili policijski službenici PP Buje te priveli na postupanje poradi sumnje u posjedovanje nezakonito ishodovanog putnog lista kojim se 35-godišnjak koristio. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je spomenuti putni list za stranca osumnjičenik ishodio u Generalnom konzulatu Italije u Rijeci istog dana, a nakon što je u II. policijskoj postaji Rijeka lažno prijavio gubitak talijanske osobne iskaznice.

Naime, iako je znao da je svoje osobne dokumente (talijansku osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu) neovlašteno ustupio na korištenje drugom indijskom državljaninu, potpisao je lažnu izjavu o gubitku dokumenata kako bi ishodio spomenuti putni list. Inače, taj drugi Indijac, 25-godišnjak je s njegovim dokumentima zatečen dan prije, 17. siječnja, na graničnom prijelazu Kaštel na izlazu iz Republike Hrvatske. Stoga je također procesuiran te prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o strancima.  

Protiv 37-godišnjeg osumnjičenog Indijca je završetkom kriminalističkog istraživanja, radi osnova sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela ovjeravanja neistinitog sadržaja, podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.