KAZNENA PRIJAVA

Hrvatske bankarice lažnim štednjama oštetile banku za gotovo dva milijuna eura

11.06.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom i 50-godišnjakinjom, osumnjičenima u svojstvu djelatnica banke u Čakovcu, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osumnjičene su u razdoblju od listopada do prosinca 2023. klijentima banke nudile te potom sklapale ugovore o oročenim štednjama uz mjesečnu kamatu od jedan posto, s rokom oročenja od šest mjeseci. Takve štednje nisu bile u službenoj ponudi banke.

Prilikom preuzimanja novca, osumnjičene su predavale klijentima lažne ugovore o štednji, čime su kod njih stvorile lažni dojam o legalnosti takvog bankarskog poslovanja, izvijestila je danas Policijska uprava međimurska.

Nakon sklapanja ugovora takva oročenja nisu evidentirana u službenim evidencijama banke. Osumnjičene su novac s oročenih štednji koristile za razne financijske malverzacije te su time stekle protupravnu imovinsku korist.

Zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju prouzročile su znatnu štetu trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od najmanje 1,8 milijuna eura. Uz kaznenu prijavu podnesenu nadležnom državnom odvjetništvu, osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.