NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Hrvatinu Gabelici, sinu osnivača HČSP-a, četiri godine zatvora za pokušaj ubojstva

09.11.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Županijsku sud u Zagrebu nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio Hrvatina Gabelicu (50) optuženog da je u rujnu 2020. godine u svojem stanu u zagrebačkoj Dalmatinskoj ulici nožem pokušao ubiti Marinka Mikulčića (50)

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Željka Skomeršić je u pojašnjenju nepravomoćne presude istaknula da sud nije prihvatio Gabeličine tvrdnje da se branio precizirajući kako je obrana optuženika kontradiktorna njegovoj prvoj obrani, prikupljenim materijalnim dokazima i provedenim vještačenjima.

Sud je pri izricanju presude kao olakotne okolnosti cijenio Gabeličinu smanjenu ubrojivost u trenutku nedjela, neosuđivanost i činjenicu da je nastavnik likovnog odgoja, dok je kao otegotne okolnosti uzeo u obzir osobito teške ozljede koje je nanio Mikulčiću te bešćutnost i bezobzirnost optuženika koji je čistio stan od krvi dok je Mikulčić čekao dolazak hitne pomoći.

Sud je Gabelici, sinu osnivača Hrvatske čiste stranke prava Ivana Gabelice, odredio i obaveznu mjeru liječenja od ovisnosti o drogi te produljio mjere opreza prema kojoj se ne smije približavati Mikulčiću i njegovoj majci bliže od 100 metara. Uz to, Gabelica mora platiti i troškove suđenja u iznosu od 93.108 kuna.

Gabelica, koji je u utorak nazočio objavi presude, je optužen da se 19. rujna 2020. oko 21,30 sati posvađao s Mikulčićem, kojeg je potom ubo nožem u lijevu bočnu stranu donjeg dijela torza. Marinko Mikulčić je tom prilikom zadobio ubodno reznu ranu trbuha s ozljedom dijela debelog crijeva, a život mu je spašen hitnom liječničkom intervencijom.