istraga od 2021.

EUROPOL i policija u BiH razbili lanac krijumčara droge i oružja, uhićeno 38 osoba

22.06.2023 u 18:48

Bionic
Reading

Kriminalna mreža koja je imala 38 članova identificirana je i razbijena u suradnji bosanskohercegovačkih policijskih tijela i EUROPOL-a, potvrdili su u četvrtak iz sjedišta te policijske agencije EU-a u Den Haagu

Kako je pojašnjeno u priopćenju, u istrazi koja je trajala od 2021. godine otkrivena je skupina koja se bavila krijumčarenjem droge i oružja, pranjem novca i bila je povezana s korupcijom a djelovala je na zapadnom Balkanu i Južnoj Americi. EUROPOL je otvorio istragu operativnom analizom komunikacija kriminalaca kriptiranim mrežama SkyEcc i ANOM a potom je u nju uključena i policija Njemačke te BiH.

Policijska operacija je okončana 19. lipnja kada je uhićeno šest osoba čime je ukupni broj privedenih povećan na 38. Osam uhićenih djelovali su kao zaposlenici i dužnosnici u različitim tijelima vlasti i agencijama u BiH. Njemačka je policija uhitila jednu osobu "velikog značaja" i izručila je BiH. U policijskim je racijama zaplijenjeno oko 300 kilograma kanabisa te nekretnine i gotov novac ukupne vrijednosti šest milijuna eura. Informaciju o ovoj operaciji EUROPOL je objavio na dan kada je u BiH nakon deset godina čekanja napokon profunkcionirao ured za vezu s tom agencijom.

 "Časnik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 časnika za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, i već borave u sjedištu EUROPOL-a", stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako će to biti značajan doprinos zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.