istraživanje dovršeno

Dvojica muškaraca u Zagrebu petljala s računima pa tvrtku u kojoj rade oštetili za gotovo milijun i pol kuna

07.10.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom i 30-godišnjakom zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela

Naime, policija sumnja da je 40-godišnjak kao direktor trgovačkog društva počinio osam kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, četiri kaznena djela računalno krivotvorenje i jedno kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave na način da je od siječnja 2012. godine do kraja 2017. godine kreirao fiktivne račune, mijenjao sadržaje već ispostavljenih računa te kreirao fiktivna konsignacijska skladišta kako bi prikrio robni manjak na veleprodajnom skladištu koji je nastao prodajom robe za gotovinu bez računa. Na takav je način pribavljena novčana sredstva zadržavao za sebe i time oštetio trgovačko društvo o čijim interesima se bio dužan brinuti.

Također, sumnja se da je zajedno s 30-godišnjakom počinio još jedno kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i jedno kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave na način da je od siječnja 2016. godine do kraja prosinca 2017. godine nagovorio 30-godišnjaka, direktora drugog trgovačkog društva, da ispiše tri fiktivna računa svog društva za usluge koje u stvarnosti nikada nisu izvršene, a nakon čega je trgovačko društvo 40-godišnjaka izvršilo uplate na poslovni račun društva 30-godišnjaka. Uplaćeni novac, sumnja se, 30-godišnjak je zatim podizao s poslovnog računa nakon čega su ga on i 40-godišnjak međusobno podijelili ta ga zadržali za vlastite potrebe.   Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi  oko 1.375.000 kuna.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.