bivši dožupan

Cure detalji akcije u Bjelovaru: Namještali poslove, opremali škole, sad su predmet istrage

16.05.2024 u 15:38

Bionic
Reading

U zajedničkoj akciji Uskoka i policija u četvrtak ujutro uhićeni su bivši bjelovarsko-bilogorski dožupan Neven Alić i poduzetnik s kojim je Alić obiteljski povezan, doznaje se iz neslužbenih izvora

Na meti kriminalističkog istraživanja navodno su poslovi vezani uz opremanje škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tijekom mandata bivšeg bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa kojemu je Alić bio zamjenik, na području te županije brojne škole prolazile su kroz energetsku obnovu nakon čega je slijedilo i opremanje namještajem, što se plaćalo iz županijskog proračuna.

Glavna osoba za ugovaranje tih poslova navodno je bio dožupan Neven Alić koji je osumnjičen da je inzistirao da se na javnim pozivima izabere tvrtka koja je bila u vlasništvu poduzetnika s kojim je obiteljski povezan.

Prema neslužbenim informacijama, Županija zbog sukoba interesa, odnosno zbog obiteljske povezanosti Alića i poduzetnika, nije smjela izravno ugovarati poslove s tom tvrtkom pa su se poslovi dogovarali preko škola.

Županija bi uplatila novac školama, a škole bi ga proslijedile na račun tvrtke čiji je vlasnik obiteljski povezan s Alićem.

Tijekom tri godina takvog poslovanja ta je tvrtka putem škola uprihodila više od 260 tisuća eura, a zakonitost tih ugovora sada je predmet kriminalističkog istraživanja.

Bjelovarsko-bilogorska policija ranije je izvijestila da su u suradnji s Uskokom pokrenuli kriminalističko istraživanje usmjereno protiv dvije osobe zbog sumnje na kaznena djela protiv službene dužnosti.

Policija je izvijestila da će tijekom dana provoditi tzv. hitne dokazne radnje, poput pretresa i prikupljanja dokaza i po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Uskok je objavio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.