SPOLNO ZLOSTAVLJANJE

Bjelovar: Profesor klarineta osuđen na sedam godina zatvora zbog pedofilije

31.07.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Umirovljeni profesor klarineta Zlatko Subotičanec, koji je radni vijek proveo u bjelovarskoj Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom.

Konkretno, riječ je o teškom kaznenom djelu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, odnosno spolnoj zlouporabi djeteta mlađeg od 15 godina.

Informaciju je Županijski sud u Bjelovaru potvrdio portalu klikni.hr.

„Obavještavamo Vas da je ovaj sud nakon provedenog postupka 14. srpnja 2023. godine donio nepravomoćnu presudu kojom je optuženi proglašen krivim zbog kaznenih djela iz čl. 166. st. 2 u vezi čl. 158. st. 5 i 1. i čl. 158. st. 6 u vezi st. 2 Kaznenog zakona te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina”, izvijestili su iz Županijskog suda u Bjelovaru.

S obzirom da se Subotičanec u trenutku izricanja presude nalazio u istražnom zatvoru i bila mu je izrečena kazna zatvora dulja od pet godina, sukladno Zakonu o kaznenom postupku automatski mu je produljen istražni zatvor.

Iz suda napominju da je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke imaju pravo žalbe o kojoj odlučuje Visoki kazneni sud.

Subotičanec je početkom srpnja 2022. završio u pritvoru zbog sumnji da je seksualno zlostavljao svoje učenice. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru protiv njega je podiglo optužnicu. Sud ju je prihvatio te je započelo suđenje koje je, zbog činjenice da su u slučaj uključeni maloljetnici, bilo zatvoreno za javnost.

Javnost je u međuvremenu šokirala informacija da je Subotičanec već ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom.

Nedugo nakon otvaranja istrage, portalu klikni.hr javila se bivša žrtva koja je još 2010. godine raskrinkala profesora klarineta te je on na sudu u Koprivnici osuđen na uvjetnu šestomjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja učenica.

Unatoč tome, vraćen je na posao u školu gdje je ponovio gnjusno kazneno djelo. Mirovinu je dočekao u kolovozu prošle godine, u pritvoru u Bjelovaru.