opasnost od utjecaja

Bivši petrinjski gradonačelnik Dumbović i ostali optuženi ostaju mjesec dana u zatvoru!

15.06.2022 u 17:50

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor bivšem petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću, njegovom sinu Darku i trojici poduzetnika čije su tvrtke, prema sumnjama Uskoka, poslužile kao paravan za gradonačelnikovo namještanje poslova sinovoj tvrtki

Ocu i sinu Dumboviću te poduzetnicima Dejanu Dobrečeviću, Zlatku Zagorcu i Goranu Novkoviću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i ostali optuženici prenoćili su u policijskom pritvoru. Djelatnici PNUSKOK-a osim na Dumbovićeva, pokucali su i na vrata njegova sina Darka Dumbovića (40), kao i u Sisku, gdje su uhitili Dejana Dobrečevića (43) iz tvrtke Skela Banovina, Gorana Norkovića (44) iz tvrtke Pet plus gradnja te Zlatka Zagorca (46) iz tvrtke Zagorac građevinski radovi.

Razlog za uhićenje su navodne zloporabe u koje se Darinko Dunbović upleo tijekom obnašanja gradonačelničke funkcije jer je profitirala tvrtka njegova sina, kojoj je navodno omogućio, kako se već pisalo, unosne poslove na gradskim objektima.

  • +12
U policijskoj akciji uhićen bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Nakon što je jučer priveden bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, policija je danas objavila za što ga se sumnjiči.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine osumnjičeni 66-godišnjak Darinko Dumbović kao službena osoba Grada Petrinje, znajući da ne smije u provođenju postupka javne nabave naručitelja Grada Petrinje utjecati na ishod tog postupka te znajući da je dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist trgovačkih društava njemu najbližih srodnika i njegovih osobnih interesa, sa svojim bližim srodnikom, osumnjičenim 40-godišnjakom Darkom Dumbovićem, direktorom i stvarnim voditeljem trgovačkog društva iz Petrinje, dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi upravo tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

U policijskoj akciji uhićen bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/Pixsell

U tu svrhu su s ostalim osumnjičenima (42, 45, 43), kao odgovornim osobama trgovačkih društava i obrta s područja Petrinje i Kravarskog, dogovorili kako će njihova trgovačka društva/obrti u postupcima javne nabave podnositi ponude te kako će po odabiru njihovih ponuda za izvođenje radova, poslove prepuštati trgovačkom društvu osumnjičenog 40-godišnjaka. Pri tome su u građevinskoj dokumentaciji o izvođenju radova lažno prikazivali kako su trgovačka društva/obrti osumnjičenih (42, 45 i 43), stvarni izvođači radova, dok je stvarni izvođač bilo trgovačko društvo osumnjičenog 40-godišnjaka, koji je bliži srodnik tadašnje službene osobe Grada Petrinje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', priopćila je policija.

  • +5
Dolazak Darinka Dumbovića sa suradnicima na Županijski sud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic