zlouporaba položaja

Bivše državne odvjetnice nepravomoćno osuđene na uvjetne zatvorske kazne

07.12.2023 u 22:09

Bionic
Reading

Željka Pokupec i Sineva Vukušić, bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, osuđene su na uvjetnu kaznu zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Kako piše Burin, osuđene su jer su pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića, u vrijeme kada je Burušić mlađi bio pod lupom istrage.

Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je okrivljenicama izreklo uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Određeno je i da su dužne platiti trošak kaznenog postupka u iznosu od 2000 eura.

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe o kojoj će onda arbitrirati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske.

Sudsko vijeće ih je oglasilo krivima samo za prvu od tri točke optužnice, odnosno alineje. Zaključeno je da je sudski proces pokazao dokazanim da su Pokupec i Vukušić, prva kao Županijska državna odvjetnica u Zagrebu, a druga kao Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, 2013., dogovorno – poduzimanjem i nalaganjem poduzimanja radnji u predmetima u kojima su postupali državnoodvjetnički dužnosnici u državnom odvjetništvu kojim su upravljale – neosnovano pogodovale Saši Burušiću kao okrivljeniku u kaznenom predmetu USKOK-a.

Otežano je tako utvrđivanje činjenica, a postupale su s ciljem umanjenja kaznene odgovornosti Saše Burušića, smatra sudsko vijeće.