nagodili se

Afera Fleksbit: Bivši šef Hrvatske lutrije i poduzetnik Gligora osuđeni na rad za opće dobro

07.07.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Bivši direktor Hrvatske lutrije (HL) Željko Fadljević i poduzetnik Tomislav Gligora osuđeni su temeljem nagodbe na zatvorske kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro zbog namještanja natječaja za nabavu softvera za klađenje u aferi Fleksbit, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Bivši direktor za logistiku HL-a Željko Fadljević osuđen je na 11 mjeseci, dok je vlasnik Fleksbita Tomislav Gligora osuđen na 10 mjeseci što su zamijenili radom za opće dobro. Uz to, Fadljeviću je izrečena sporedna novčana kazna od 45.000 eura, a Gligori od 20.000 eura, dok obojica moraju platiti i sudske troškove.

Fadljević i Gligora priznali su još tijekom istrage da su zajedno s poduzetnikom Goranom Puklinom namještali Fleksbitu da od HL-a dobije poslove razvoja softvera za online klađenje vrijednog 8,2 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Gorana Puklina pa će se u tom postupku suditi jedino njemu. Afera Fleksbit je otkrivena nakon što je Uskok istraživao Puklina zbog sumnje da je pomagao bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću da sakrije novac primljen od mita.

Uskok i policija priopćili su ranije kako su Gligora i Fadljević kao tajni partner u Fleksbitu osumnjičeni da su, zajedno s također tajnim suvlasnikom Fleksbita Goranom Puklinom, dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavanje natječaja profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete.

Gligori, Fadljeviću i Puklinu je određen istražni zatvor zajedno s njegovom suprugom i bivšom tužiteljicom u predmetu Agrokor Mirelom Alerić Puklin koja je u drugom kraku Uskokove istrage optužena da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi, putem svojeg supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine obitelji dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog odvjetništva.

Bračni par Puklin optužen za dostavljanje informacija Canjugovima

Uskok je bivšu zamjenicu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika optužio da je nekadašnjoj članici uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala oduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost.

Uz Pirušku Canjugu, Uskoko je u istom predmetu optužio i njezinog supruga i nekadašnjeg predsjedničkog savjetnika Zlatka Canjugu.

Također, Puklin je optužen da je kao šef marketinga jedne tvrtke, od prosinca 2018. do ožujka 2019., angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca.

Puklin je potom, navodi Uskok, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatilo studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Na taj način je Puklin, ističe tužiteljstvo, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.