LJUBO JURČIĆ

'Spašavanje Grčke prelijevanje je iz šupljeg u prazno'

13.07.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon cijele noći pregovora, čelnici zemalja eurozone i grčki premijer Aleksis Cipras dogovorili su mjere za spas Grčke koje su prema ekonomistu Ljubi Jurčiću prelijevanje iz šupljeg u prazno

Grčka će se spasiti osnivanjem fonda u vrijednosti od 50 milijardi eura u kojem će biti grčka imovina koju treba privatizirati. Pola tog novca, kada se državne tvrtke prodaju, bit će potrošeno na rekapitalizaciju grčkih banaka.

Za ekonomista Ljubu Jurčiću to je knjigovodstveno-financijsko rješenje koje zapravo ništa ne rješava. 'Nema dobitnika. Sada su svi gubitnici, kao što se u narodu kaže, ovo je prelijevanje iz šupljeg u prazno', poručio je Jurčić.

Objašnjava kako je grčka kriza nastala iz političkog problema ujedinjenja Europske unije. Umjesto da se taj problem sad rješava, Jurčić misli da ovakvo rješenje samo produbljuje krizu i može biti početak kraja Europske unije.

'Grčka ne može vratiti jedan euro svojeg duga. U Europskoj uniji znali su kada je Grčka primljena u nju da ne zadovoljava uvjete. Znali su da Grčka ne zadovoljava uvjete ni za primitak u monetarnu uniju pa su je primili. Kada je Grčka primljena u EU, bila je tek napustila diktaturu i znalo se da u njoj manjka demokratskih procedura', objasnio je.

Zbog svih manjkavosti Grčke, Europa je trebala ulagati u njezin razvoj i svakodnevno kompenzirati za sve nedostatke. 'Umjesto da je razvijala, Unija je kamatarila Grčku i sada će to Grci platiti svojom imovinom', podvlači Jurčić.

Zaključno je poručio kako je Europska unija osnovana zbog mira, a ne zbog ekonomije. Zbog geografskog položaja tj. povoljnog položaja prema Bliskom istoku i straha od ruskog izlaska na topla mora, Grčka je preko reda primljena u EU.

'Grci su danas poniženi i Europa ih tjera da budu stranci u svojoj zemlji. Opet će stranci pokupovati imovinu Grka i zbog toga ovo može biti početak kraja EU-a', zaključio je Jurčić.