FRANAK U PADU

Slabiji 'švicarac' ublažava dužničke muke

15.01.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Je li slabljenje švicarskog franka prema euru u posljednjih nekoliko dana uvod u dugotrajniju deprecijaciju švicarske valute? Analitičari smatraju da je takav scenario realan ako se nastave pozitivni trendovi na globalnoj gospodarskoj sceni…

U samo dva dana švicarski franak oslabio je prema euru za 1,4 posto spustivši se na razinu od 1,235 franka za jedan euro. To je prvi put da se švicarska valuta toliko odmaknula od graničnog tečaja (1,2 franka za euro), koji je uspostavila Švicarska središnja banka u rujnu 2011. nastojeći zaustaviti nekontrolirani rast vrijednosti domaće valute.

Slabljenje franka prema euru odrazilo se i na paritet kune prema franku. Nakon što je jučer pao ispod granice od 6,2 kune (na 6,175 kuna) na današnjoj tečajnici HNB-a, srednji tečaj 'švicarca' dodatno je oslabio, spustivši se na razinu od 6,115 kuna. Ovo je svakako dobra vijest za sve 'dužnike u švicarcima', koji mogu očekivati barem malu uštedu na kreditnoj rati.

Ali ako se nastave pozitivni trendovi u svjetskom gospodarstvu, teret kredita mogao bi im se ozbiljnije smanjiti. Naime, pozitivni trendovi u vodećim svjetskim gospodarstvima povećavaju sklonost investitora za rizičnijim ulaganjima. U takvim okolnostima švicarski franak postaje manje zanimljiv ulagačima.

Drugim riječima, kapital koji je donedavno tražio sigurno utočište u zlatu i švicarskom franku sada se polako preusmjerava na tržišta kapitala na kojima se 'smiješe' znatno povoljniji prinosi uz prihvatljiv rizik.

Analitičari ističu da su glavni razlozi kratkoročnog rasta eura u odnosu na franak kompromis oko 'fiskalne litice' u SAD-u, solidni kineski makroekonomski pokazatelji te odluka Europske središnje banke da ne smanjuje kamatne stope.

Smatraju da je u ovom trenutku veća vjerojatnost da će franak slabjeti nego rasti, ali upozoravaju da nesigurnost u svjetskoj ekonomiji još postoji.