MATIJAŠEVIĆ PORUČIO SANADERU:

'Žurno sazovite sjednicu HFP-a ili ga ukinite!'

17.06.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pozvao je pismom predsjednika Vlade Ivu Sanadera da 'snagom svog političkog autoriteta' naloži predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP), potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalim članovima tog tijela žurno sazivanje sjednice UO-a ili da u protivnom ukine to tijelo

U svom pismu, kao član UO HFP-a, Matijašević ističe da na taj način premijeru želi ukazati 'na krajnju neučinkovitost tog tijela', koje je od 26. studenog 2008. do danas održalo samo jednu sjednicu, i to 6. travnja, odnosno prije dva i pol mjeseca.

'Podatak o učestalosti sastajanja Upravnog odbora u današnjim kriznim vremenima dodatno dobiva na značaju budući da ukazuje na razinu skrbi države za poslovne subjekte u vlasništvu Fonda i za one koji opravdano očekuju njegovu pomoć, bez koje su onemogućeni u privređivanju', kaže Matijašević.

Dodaje i da se, znajući da su bez UO-a mogućnosti rada Fonda bitno skučene, postavlja pitanje potrebe njegova daljnjeg postojanja.

'Aktualni primjeri - poput Željezare Split, u kojoj je neophodno preispitivanje provedbe kupoprodajnog ugovora sa sadašnjim vlasnikom koji nije u stanju ispuniti ugovorom preuzete obveze, njegovo raskidanje i pronalazak novog strateškog partnera sposobnog očuvati adekvatnu razinu proizvodnje i zaposlenosti, ili hotelskog poduzeća Jadran iz Crikvenice, koje je zbog neaktivnosti Fonda primorano 'zaboraviti' i ovu turističku sezonu - eklatantan su primjer nedopustive nebrige koja se što prije treba zaustaviti', stoji u pismu.

'Stoga zahtijevam da snagom svog političkog autoriteta naložite Predsjedniku Upravnog odbora Fonda, gospodinu Polančecu, kao i ostalim članovima tog tijela - ministrima Vlade, žurno sazivanje i održavanje primjerene dinamike sjednica Upravnog odbora, odnosno, da u protivnom ukinete to tijelo, koje svojim sadašnjim radom hrvatskom gospodarstvu donosi više štete nego koristi', zaključuje Matijašević.