NOVA ORGANIZACIJA

[VIDEO] Župan Žinić: Od danas djeluje jedinstven sustav pomoći za saniranje šteta od razornog potresa

01.01.2021 u 14:17

Bionic
Reading

Sisačko-moslavačko župan Ivo Žinić je nakon sjednice Županijskog stožera civilne zaštite u petak rekao da dosadašnje pojedinačno saniraranje šteta od razornog potresa na području županije od prvog dana ove godine zamjenjuje sustavni i organizirani model pomoći

Na današnjoj sjednici Županijskog stožera bili su načelnici svih stožera jedinica lokalne samouprave te županije.

Kako je izvijestio župan Žinić, određeno je da je sjedište Županijskog stožera bude u zgradi Strukovne škole, gdje je i operativni županijski pozivni centar. Tako građani sada mogu sve informacije dobiti na telefone 099 582 6729, 099 582 6730, 099 582 6731, 099 582 6732, 099 582 6733 ili na email adresu infocentar@smz.hr.

Video: Edina Zuko/Pixsell

Radno vrijeme pozivnog centra je svaki dan od 8 do 22 sata. Nacionalni stožer ima sjedište u Petrinji, na Pigiku.

"Na području Siska, Petrinje, Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Sunje, Majura, Hrvatske Kostajnice, Topuskog i Gvozda su tri kategorije stanovnika; oni koji su u prihvatnim centrima, koji su u drugom smještaju i oni koji se smještaju u kontejnere, rekao je Žinić.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Kako je dodao, na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju.

"Što se tiče humanitarne pomoći nje je dovoljno i svi su centri dobro opskrbljeni. Aktivisti obilaze sva naselja, kako se ne bi dogodilo da nekih potrepština nedostaje", rekao je Žinić.

Također je upozorio na nastavak pandemije, koja u ovim uvjetima predstavlja novu opasnost, ali i na porast vodostaja, koji prijeti mogućim novim poplavama, jer su mnogi vodoobrambeni objekti oštećeni.

Za vodotok Save i Kupe su zbog toga proglašene izvanredne mjere od poplave. Sanacija nasipa je u tijeku, a na nekim područjima se gradi i druga linija obrane od poplava.

Žinić je zahvalio cijeloj Hrvatskoj na pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, a iskoristio je i prigodu da roditeljima prvog novorođenčeta rođenog u Sisku, čestita i zaželi sve najbolje.

Načelnik Županijskog stožera Roman Rosavec je napomenuo kako se pomoć prikuplja u tri skupine, hrana i druge potrepštine, građevinski materijal i novčana sredstva.

Upozorio je da se novčana sredstva uplaćuju samo na provjerene račune. Rekao je da su skladišta hrane i potrepština dobro opskrbljena, a da nedostaje građevnog materijala. Potrebe za drugim potrepštinama će biti objavljene.

U zaštiti ljudi i imovine angažirane su sve raspoložive policijske snage, rekao je načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut, koji je stanje kriminaliteta ocijenio vrlo dobrim.

Tridesetak kaznenih djela u nekoliko proteklih dana, kako je rekao, nije povezano uz izvanredno stanje. Trenutačno policija obavlja i izvidne radnje u vezi pogibije sedam osoba.

Pešut je najavio i kaznenu prijavu za jednog Zadranina, koji je na stradalom području vrijeđao Milorada Pupovca.

Zaključio je kako policija od građana nije zaprimila ni jednu dojavu o kaznenim djelima, iako se na društvenim mrežama pojavljuju takve lažne informacije.

Na opasnosti daljnjeg širenja koronavirusa detaljnije je upozorio pročelnik sisačkog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić, pozivajući građane da ne zaborave na zaštitu. Ujedno je najavio dolazak dodatno ekipe epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.