martina drežančić

[FOTO] Zovu je Hitler, a jednom je dobila napojnicu od 10.000 eura: Hrvatica koja radi na luksuznoj jahti otkrila kako izgleda život 'ispod palube'

28.07.2022 u 10:40

Bionic
Reading

Jadranskim morem trenutno plovi superjahta M/Y Freedom duga 48 metara. Može primiti do 22 gosta, ima kino, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu. Cijena? Prava 'sitnica' – košta između 80.000 i 100.000 eura za tjedni najam

Pritom je malo reći da su zahtjevi gostiju na luksuznim jahtama zanimljivi. Jedan gost je, primjerice, tražio kokošja jaja od kokoši koje jedu samo crve, radi maksimalne količine proteina u jajima. No takve zahtjeve uspješno ispunjava 28-godišnja Martina Drežančić, glavna brodska stjuardesa te superjahte, koja je za Daily Mail otkrila kako izgleda svijet 'ispod palube'.

Kaže da uglavnom pronađu rješenja ili barem alternative za zahtjeve gostiju, no i sama je iznenađena nekima od njih, pa i time da uspije pronaći rješenje. Neovisno u zahtjevu, njezina je misao vodilja – nikad ne reci ne.

Ta mlada Hrvatica na jahti radi već dvije godine i gotovo vojnički precizno obavlja svoje dužnosti glavne stjuardese. Ako se netko ne pridržava pravila, Martina jasno kaže: mora napustiti brod. 'Raditi na jahti je kao da ste u vojsci – red, rad, disciplina. Svatko tko se time ne vodi ne mora uopće biti na brodu. Ovdje nema mjesta riječi 'ali'. Svakome je od početka jasno što se očekuje. Ovdje više ne vrijede pravila koja su radnici možda imali na drugom brodu', rekla je Drežančić te je zbog svojih disciplinskih metoda i strogoće na jahti dobila nadimak 'Hitler'.

Priznaje da je doista stroga, no smatra da je to jedini način. 'Ako svatko odrađuje svoj posao kako treba, funkcioniramo kao švicarski sat. Nema provjeravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju učiniti sve što je potrebno', ističe Martina.

Kaže da njezin radni dan traje minimalno 16 sati. Ona i ostalo osoblje dižu se u 6.30 kako bi poslužili doručak koji počinje u 7.30, a zna potrajati i do 11 sati. Tada već trebaju krenuti pripremati ručak nakon što sve očiste. Ručak uglavnom traje od 13 do 15 sati, a osoblje nakon pospremanja uspije uhvatiti malo slobodnog vremena dok gosti plivaju i uživaju na jahti.

  • +7
Superjahta Freedom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goolets.net

'Ipak, uvijek ima nešto raditi, od punjenja hladnjaka do čišćenja otisaka prstiju na podu, provjere gostiju do organiziranja pranja rublja. Kasnije sa chefom prolazimo kroz jelovnike, uvijek ostavljajući mjesta za moguće posebne zahtjeve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu i počinjemo posluživati ​​koktele i pripremati se za večeru, koja se često pretvara u zabavu i završava oko 2 ujutro', pojasnila je Drežančić.

Na pitanje Daily Maila jesu li uobičajene romantične veze između osoblja, rekla je da je to za nju veliki 'ne'. 'Možete biti pristojni, prijateljski raspoloženi, ali uvijek morate biti svjesni granice koju ne smijete prijeći. Romansa bi mogla utjecati na radnu atmosferu. Ako npr. otpustite jednog člana, otići će i njegov dečko/cura ili tko već. U ovoj se industriji uopće ne preporučuje izgubiti dvoje ljudi, pogotovo u sezoni', ističe glavna stjuardesa.

Najteži dio posla za Martinu je regrutiranje i upravljanje ekipom koja se dobro slaže; kaže da je izazov naći do 12 ljudi koji mogu raditi jedni s drugima. 'Minimalno šest mjeseci živite s tim ljudima. Moram prepoznati kako se ponašati prema svakom od njih. Uzmete dvoje ljudi i bacite ih morskim psima, jedan će biti pojeden, a drugi će nastaviti plivati ​​s njima. Dakle najteže je napraviti dobar tim', pojašnjava Martina.

Međutim uz sve te duge i naporne sate rada i 'treniranje strogoće' osoblje ne ostaje praznih ruku – Martina je, naime, otkrila da osim što prima puno darova, jednom je dobila napojnicu od 10.000 eura u gotovini.