vlada nesigurnost

Značajan pad Wall Streeta drugi put u tri dana, idući tjedan Fed ponovno diže kamate

16.09.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ponovno pali, drugi put u tri dana, jer su novi makroekonomski podaci učvrstili očekivanja da će američka središnja banka idućega tjedna ponovno agresivno povećati kamatne stope

Dow Jones oslabio je 0,56 posto, na 30.961 bod, dok je S&P 500 pao 1,13 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 11.552 boda. To je drugi put u posljednja tri dana, od kada je objavljen podatak o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u, da su indeksi znatno pali. Posljedica je to nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova. No, pojavile su se i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Jučer objavljeni podaci o potrošnji u maloprodaji i padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima pokazuju da je situacija na tržištu rada dobra, a potrošnja snažna. To, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama, što bi primoralo Fed na daljnje zaoštravanje monetarne politike. A ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka. Loše na tržište kapitala utječe i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što su jučer upozorili Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.282 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,55 posto, na 12.956 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 6.157 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer središnje banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast svjetskog gospodarstva usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,4 i 1,4 posto. Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta.

MMF je za listopad najavio novo smanjenje procjena rasta globalnog gospodarstva, nakon što je već u srpnju smanjio procjenu na 3,2 posto u ovoj godini, a 2,9 posto u idućoj. Neke će zemlje iduće godine uroniti u recesiju, no još je prerano reći hoće li doći do globalne recesije, poručio je MMF.

Svjetska je banka, pak, poručila da globalno gospodarstvo možda kreće prema recesiji, s obzirom da središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije istodobno povećavaju kamate.

Tri najveća svjetska gospodarstva – SAD, Kina i eurozona – bilježe oštro usporavanje rasta i čak bi i jedan umjeren udarac mogao svjetsko gospodarstvo gurnuti u recesiju, poručuje Svjetska banka. Njezin glavni ekonomist poručio je i to da ga zabrinjava mogućnost stagflacije, razdoblja sporog rasta gospodarstva, a visoke inflacije. Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskoj proizvodnji, potrošnji i investicijama u Kini.

Dolar oslabio, tečaj eura iznad 1 dolara

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,59 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,70 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 143,05 na 143,25 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0005 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9970 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,40 posto, na 91,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,31 posto, na 85,35 dolara.