ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Zlatne kune Belišću, Strizivojni i Monu

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 18:00
  • Objavljeno 24.04.2012 u 18:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Harburg-Freudenberger Belišće, Strizivnojna Hrast i softverska tvrtka Mono iz Osijeka, dobitnici su ovogodišnje nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, a nagrade su primili prokurist Darko Kovač te direktori Mato Ravlić i Denis Sušac

Da je nelikvidnost najveći teret hrvatskoga gospodarstva, svjedoči i izbor najboljih tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji, koje svoju proizvodnju najvećim dijelom izvoze na inozemna tržišta i uredno naplaćuju račune bez dana zakašnjenja. Zbog toga gotovo da i nisu osjetili krizu, a recesija ih je tek okrznula, i to prije nekoliko godina.

Među velikim tvrtkama najboljom je proglašen Harburg-Freudenberger Belišće, trenutačno najveći proizvođač strojeva za proizvodnju automobilskih guma na svijetu. S njihovih preša od 12, odnosno 15-30 tona, silazi više od 50 posto svjetske proizvodnje automobilskih guma, a odnedavno se proizvode i preše za izradu kamionskih guma težine oko 70 tona.

Harburg-Freudenberger Belišće nastao je povezivanjem nekadašnje belišćanske Tvornice strojeva i njemačkog ThyssenKruppa 1998. godine, od 2005. je u većinskom vlasništvu Harburg-Freudenberger Group iz Hamburga. Osim što 98 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, tvrtka stalno povećava obujam proizvodnje, ukupni prihod, dobit i broj zaposlenih, pa je 2009. proizvela 175 strojeva, godinu kasnije 215, a prošle godine 393 stroja za proizvodnju guma i isporučila ih na sve kontinente osim Australije.

Ukupni prihod u 2011. godini iznosio je 435 milijuna kuna, dvostruko više nego 2010. i 3,3 puta više u odnosu na 2009. godinu. Dobit je u odnosu na 2010. godinu porasla 13,6 posto, a u odnosu na 2009. gotovo je učetverostručena. Prošle godine zapošljavali su 485 radnika (85 više nego 2010), s prosječnom neto plaćom od 5295 kuna, što je porast od 39 posto. U zadnje tri godine Hamburg-Freudenberger je u u proširenje proizvodnje i poboljšanje tehnologije uložio 58 milijuna kuna. Ove godine u poslovnoj zoni kod Valpova planiraju izgraditi montažne hale za proizvodnju automobilskih guma i dijelova za strojeve za ekstrakciju jestivog ulja, a gradit će i novu zgradu u Belišću, za što su izdvojili 53 milijuna kuna. Zaposlit će i stotinjak novih radnika.

U konkurenciji srednje velikih tvrtki Zlatnu kunu dobila je Strizivnojna Hrast koja se bavi preradom drva i izradom proizvoda od drva. Nekadašnji proizvođač piljene građe danas je najveći proizvođač lamel parketa u Europi. Posjeduje svoje sušare, a od otpadne piljevine i drvnog ostatka iz proizvodnje proizvodi briket. Pritom dobivenu toplinsku energiju koriste u procesu sušenja i za grijanje objekata u Općini Strizivojna, a električnu dobivenu iz šumske i drvne biomase isporučuju HEP-u. Prvi su u Hrvatskoj izgradili takav pogon. Kontinuirano ulažu u nove tehnologije, proširuju proizvodne pogone i ljudski potencijal te su primjer odgovornog poslovanja.

Proizvode plasira uglavnom na inozemna tržišta. Prošlu godinu završili su s 340 radnika i ostvarili 82,5 milijuna kuna ukupnog prihoda, od čega 61 milijun na inozemnim tržištima: Švicarska, Austrija, Slovenija, Njemačka, Belgija, Danska, Italija, Švedska, Makedonija i Mađarska. U inovacije su zadnje tri godine uložili više od 115 milijuna kuna, a najznačajnije je bilo kogeneracijsko postrojenje izgaranja drvne biomase za proizvodnju električne i toplinske energije. Projekt je pomogla Svjetska banka, HBOR, Fond za zaštitu okoliša te nadležna ministarstva i lokalna zajednica. Grade i novu ekološki prihvatljivu elektranu u Slavonskom Brodu snage 4,66 MW, a dobivenu toplinsku energiju iskoristit će za kuhanje trupaca.

Među malima najbolja je osječka informatička tvrtka Mono, za projektiranje informacijskih sustava. Osnovana je 2003. godine i jedan je od većih hrvatskih izvoznika softvera. Uspjela se profilirati kao proizvođač najsloženijih aplikativnih rješenja, pa se njeni softveri koriste u više od 70 zemalja svijeta, najvećim dijelom u SAD-u i zapadnoj Europi, u području medicine, farmacije, bankarstva, financija, energetike, prodaje, upravljanja ljudskim resursima, obrazovanju i državnoj upravi.

Lani su ostvarili 5,2 milijuna kuna ukupnog prihoda najvećim dijelom na tržištima SAD-a i EU, što je u odnosu na 2010. više za 11 posto, a na 2009. za 39 posto. Dobit je u 2011. iznosila 2,5 milijuna kuna (130.098 kn po zaposlenom), što je 32 posto više nego 2010. i 1,8 puta više u odnosu na 2009. godinu. Prošlu su godinu završili s 19 zaposlenih, što je sedam više nego u 2009. godini, a prosječna plaća iznosila je 4.909 kuna.

U računalnu opremu, software, licence i razvoj aplikacija Mono je u zadnje tri godine uložio 2,7 milijuna kuna, a u 2012. planiraju novi projekt izrade aplikacijskog okvira za društvene mreže, početne vrijednosti pola milijuna kuna. Mono je jedan od četiri pokretača ideje pretvaranja Osijeka u 'hrvatsku Silicijsku dolinu', pa su pokrenuli zajednički projekt pod nazivom Osijek Software City, namjeravajući grad pretvoriti u meku IT stručnjaka, u koji bi privukli brojne tvrtke za proizvodnju softvera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!