OPORBA PREDLOŽILA PROMJENE

ZG holding ne smije više biti rezervni proračun

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 20.01.2010 14:03
  • Objavljeno 20.01.2010 u 13:30
Kregar i Srića

Kregar i Srića

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

U iščekivanju potvrde legitimiteta novoosnovane Skupštine Zagrebačkog holdinga, predstavnici oporbenog HNS-a Dragan Kovačević i Jozo Radoš te nezavisne liste Josip Kregar i Velimir Srića predstavili su mjere konsolidacije i reorganizacije poslovanja Zagrebačkog holdinga, kojima je cilj vraćanje poslovanja osnovnoj svrsi, a to je 'uz što nižu cijenu stvarati što bolju uslugu za sve građane'

'Zagrebački holding nije osnovan s ciljem da bude rezervni proračun Grada Zagreba', istaknuo je Dragan Kovačević, predstavljajući oporbeni prijedlog reorganizacije i upravljanja Holdingom.

Kovačević je upozorio da je u više od tri godine poslovanja jedino nabavna funkcija zaživjela i postala osnovni smisao postojanja Holdinga. 'Sadašnja struktura upravljanja treba se hitno promijeniti kako bi se postigla strateška usmjerenost na temeljne komunalne djelatnosti s jasno razgraničenim sustavom upravljanja', rekao je Kovačević. 'Ne može se imati poduzeće koje treba poslovati na tržištu, a izgleda kao komunalno poduzeće', naveo je Kovačević ukazujući na primjer Zagrebačkog velesajma.

'Nedopustivo je da se iz unutarnjih rezervi grada financiraju sportski objekti poput Arene', poručio je Kovačević te predložio da se u procesu reorganizacije sve društvene djelatnosti koje nemaju veza s Holdingom vrate na upravljanje Gradu. Prema njegovom prijedlogu organizacije, Holding bi trebao imati upravu od tri člana i devet izvršnih potpredsjednika koji bi bili zaduženi za pojedine komunalne tvrtke.

Velimir Srića konstatirao je da se Hoding nalazi u dubokoj krizi, a kao ključne probleme naveo je političke, a ne stručne kriterije u postavljanju menadžmenta, nepostojanje čistih računa s Gradom, značajnu zaduženost koja raste te postojanje velikih gubitaša poput ZET-a, sportskih objekata i Zagrebačkog velesajma. On smatra da je potrebno preispitati i redefinirati strategiju, razvojne ciljeve i prioritete, a treba preispitati i postojeće projekte i planove te suštinski izmijeniti kadrovsku politiku. 'Svi menadžeri trebali bi dati mandate na raspolaganje', smatra Srića.

Jozo Radoš oštro je kritizirao dosadašnju praksu upravljanja Holdingom navodeći da je Grad Zagreb izigrao propise zadužujući se putem Holdinga znatno iznad dopuštenog limita. 'Odnosi između Holdinga i Grada trebaju biti ugovorno definirani', zaključio je Radoš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi