IVANA GAŽIĆ:

'Želimo MOL na Zagrebačkoj burzi'

27.01.2012 u 10:45

Bionic
Reading

'Zagrebačka burza uskoro pokreće uslugu short-sellinga, a u pripremi je i čitav niz novih proizvoda, koji su još na čekanju zbog bankocentričnosti našeg sustava', najavila je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić na jučerašnjem okruglom stolu o izazovima i očekivanjima hrvatskog tržišta kapitala u 2012.

Sudeći prema očekivanjima za ovu godinu 'burzovni igrači' nisu osobito optimistični. Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić predstavio je makroekonomske projekcije, ocijenivši da su se uvjeti poslovanja u posljednje vrijeme dodatno pogoršali, zbog sve izvjesnije recesije u Europskoj uniji. 'U takvim uvjetima očekujem pogoršanje financijskih izvješća pogotovo za tvrtke koje ovise o domaćem tržištu', rekao je Šantić. Izrazio je i stajalište da će turističke tvrtke teško ponoviti prošlogodišnje rezultate.

Stjepko Čičak, predsjednik uprave Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, iznio je statističke podatke koji ukazuju na povlačenje investitora s tržišta u posljednje četiri godine. Prema njegovim riječima, od 900.000 računa u SKDD-u na samo 430.000 računa ima nešto dionica. Pritom je aktivnih ulagača puno manje. 'U zadnjem kvartalu bilo je svega 13.500 aktivnih ulagača, a posebno snažan odljev primijećen je kod stranih ulagača', rekao je Čičak.

Slab interes stranih ulagača za domaće dionice potvrdio je i Ivan Kurtović, predsjednik uprave investicijskog društva InterCapital vrijednosni papiri. Prema njegovim riječima, velika većina stranaca prvenstveno gleda 'makro' sliku odnosno potencijale rasta cjelokupnog gospodarstva. 'Kako ta slika nije bajna strani investitori su uglavnom na čekanju', rekao je Kurtović.

Pohvalivši prve poteze nove Vlade, Ivana Gažić je naglasila pozitivna očekivanja od najavljene privatizacije državnih tvrtki 'To je trebalo učiniti i ranije, imali bi zdraviju situaciju u HAC-u i sličnim tvrtkama', ocijenila je Gažić. Pozdravila je i najavljeni model poreza na dividendu, koji je usmjeren prvenstveno na vlasnike d.o.o.-a, a ne bi trebao pogoditi strane kompanije i male ulagače.

Govoreći o promjenama koje donosi ulazak u Europsku uniju naglasila je da tim datumom stupaju na snagu mnoge odredbe novoga Zakona o tržištu kapitala. Između ostaloga, bilo koja investicijska kuća iz Europske unije imat će slobodan pristup hrvatskom tržištu. Također, olakšat će se mogućnost uvrštavanja stranih vrijednosnih papira na Zagrebačku burzu. 'Ne vidim razloga zašto slovenske kompanije koje posluju u Hrvatskoj ili mađarski MOL, koji snažno ulaže u Hrvatskoj, ne bi bili izlistani na Zagrebačkoj burzi', rekla je Gažić, istaknuvši i i mogućnost primarnih emisija na našem tržištu 'Imamo najrazvijeniji mirovinski sustav i sustav investicijskih fondova u regiji', ustvrdila je Gažić.

Na upit o mogućim akvizicijama Zagrebačke burze u regiji, Gažić je rekla da za kupnju neke od regionalnih burzi trenutno nema ekonomskog opravdanja. 'Interesantan nam je Beograd, ali to je osjetljivo političko pitanje', rekla je Gažić, ističući da država u Srbiji mnogo više radi na razvoju tržišta kapitala.