GRAĐEVINARI SE BUNE:

'Želimo investicije, a 37 posto kopna ekološki štitimo!?'

21.03.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Prijedlog Zakona o zaštiti prirode zaustavit će gotovo sve kapitalne investicije i velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj na najmanje tri godine, upozoravaju iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG)

Novi zakon predviđa uspostavu ekološke mreže, Natura 2000, na 37 posto kopnenog dijela Hrvatske. Iako je za 10 posto manja nego dosad, za građevinare je to i dalje 'enormno velika površina'.

'U Europskoj uniji taj je prosjek 17,5 posto te je Europska komisija kao neslužbeni cilj zadala zaštitu oko 20 posto kopnenog teritorija. Mi kao da želimo sami sebi zavezati ruke! Najbogatije europske zemlje štite manje od 15 posto svojeg teritorija', rekao je Zvonimir Sever, predsjednik HKIG-a.

Naglasio je kako građevinari nisu protiv zaštite prirode i održivog razvoja Hrvatske, ali 'pitanje je mogu li građani i građevinska struka izdržati ovakav prijedlog'.

Problem je što će na područjima obuhvaćenim Naturom 2000 biti mnogo stroža regulativa, a time i daleko skuplja gradnja

Iz HKIG-a upozoravaju i na članak 244. Zakona o zaštiti prirode koji praktično, tvrde, na najmanje tri godine zaustavlja gospodarski oporavak i razvoj Hrvatske.

Prema tom članku, na područjima obuhvaćenim ekološkom zaštitom nije moguće ništa raditi sve dok se ne okončaju pregovori s Europskom komisijom i dok Bruxelles ne odobri predloženu mrežu.

'Prema priznanju predlagatelja zakona, to će trajati najmanje dvije do tri godine. U Češkoj neka područja i dan danas čekaju odluku Europske komisije', rekao je Sever.

Ističe kako to znači da u naredne tri godine neće biti ništa od rekonstrukcije pruge između Rijeke i Zagreba, projekta Zagreb na Savi, izgradnje hidroelektrane na Dravi kod Osijeka i čitavog niza najavljivanih investicija Vlade.

Zbog svega toga iz HKIG-a su pozvali Vladu na obustavu donošenja i doradu zakona, a u suprotnom će, naglašavaju, 'graditeljski sektor biti prepolovljen i na tisuće ljudi će završiti na burzi rada'.