ČAČIĆ SE BRANI

'Zelenu puntu kupio sam na Burzi, ne u privatizaciji'

27.01.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Komentirajući za 'Dnevnik 3' HTV-a izjave da se obogatio na privatizaciji te da će protiv njega biti pokrenuta istraga, predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je da je odgovor ministra Tomislava Karamarka 'na mjestu'

'Naravno da je privatizacijski kriminal izašao iz zastare i svaki glas o kaznenom djelu mora se istražiti. Karamarko na to, naravno, ima pravo. Ono što se ja nadam je da će jednaku medijsku pozornost kao i njegova izjava da će na zahtjev HDZ-a otvoriti istragu, dobiti i izvještaj o toj istrazi', kazao je Čačić, objasnivši da je, zadnji put kada je HDZ zatražio takvu istragu na temu njegovih odluka u ministarstvu, pet godina trajalo dok Državno odvjetništvo nije iznijelo stav da nema nikakve sumnje u zakonitost njegovih postupaka.

Čačić je objasnio da je Coning 'na Burzi, a ne u privatizaciji' kupio dionice Zelene punte, za koju je prozvan. Dodao je da ni Čačić ni Coning nisu sudjelovali u privatizaciji te tvrtke koja se dogodila deset godina ranije, odnosno 1991. godine. 'To Hebrang jako dobro zna, a ako Karamarko to zna, a daje ovakve izjave, onda sudjeluje u jednoj prljavoj političkoj igri i kleveti. A ako ne zna, saznat će kad otvori istragu', rekao je.

Na pitanje zašto se nije ulagalo u Zelenu puntu i zašto je ona zapuštena, Čačić odgovara da to nije jedini takav projekt. Čačić objašnjava da do 2008. godine županijski planovi nisu vrijedili jer su rađeni novi, a do danas nisu napravljeni općinski planovi. 'Jedino što se može sad još tamo raditi je rekonstrukcija i ja očekujem, prema onome o čemu sam dobio izvještaj, da se to i napravi', kazao je Čačić.

Osvrnuo se i na privatizaciju Coninga. Kazao je da je HDZ stranka koja sustavno organizira iz samog svog vrha organizirano kriminalno djelovanje u Hrvatskoj, 'nije to ništa novo'.

Kazao je da u toj pretvorbi postoji dokument kojeg je on u posjedu, a 'u kojem su sjeli ministar privatizacije, šef Fonda, predsjednik Visokog trgovačkog suda i nekoliko privatnih vlasnika tvrtki i potpisali dokument kako uništiti Coning'.

'To je organizirani kriminal na djelu, to je apsolutno posao za Uskok i o tome svi dokumenti postoje', kazao je Čačić. Rekao je i da je Coning jedina od tisuću tvrtki u Hrvatskoj u kojoj 'pretvorbu nije radio Coning', nego hrvatska Vlada. Pokazao je dokument koji je potpisao Zlatko Mateša, bivši premijer, tvrdeći da je Vlada, 'očito po naredbi od samog vrha', 1992. godine ne slučajno, nego vjerojatno zbog njega (Čačića) uzela stvar u ruke i provela pretvorbu. Nakon toga je, tvrdi, Vlada svoju vlastitu pretvorbu poništila, a 1999. je Ustavni sud za vrijeme vladavine HDZ-a poništio pravnu osnovu i vratio tvrtku dioničarima.

'Pokušaj da se Coning uništi, da se ljude baci na cestu, zaustavio je Ustavni sud 1999, ali tvrtka je već, nažalost, bila uništena', rekao je Čačić. Zaključio je da je ministar Đuro Popijač 'očito u dogovoru s postavljačem pitanja', iznio sasvim precizan datum kad su vraćene dionice dioničarima Coninga u 2000. godini.