DOLAZI VLADIMIR KOVAČEVIĆ

Zdravko Stipetić smijenjen s čela Đure Đakovića

Bionic
Reading

Vlada je odlučila smijeniti Zdravka Stipetića s pozicije predsjednika Uprave Đuro Đaković Holdinga, a na njegovo mjesto će s mjesta predsjednika Uprave Instrumentarije doći Vladimir Kovačević

O smjeni u slavonskobrodskom metalurškom divu Vlada je izvijestila kratkim priopćenjem sa svoje zatvorene sjednice u četvrtak, a ni u Brodu nisu željeli komentirati odluku. 'Pravo je svakog vlasnika, pa tako i države, da odlučuje o čelnim ljudima u svojim tvrtkama. Zbog toga ne bih želio komentirati ovu odluku', kazao je Stipetić u izjavi za Poslovni dnevnik. Dosadašnji prvi čovjek Đure Đakovića je na poziciju došao sredinom 2006. godine.

Naime, u samo nekoliko mjeseci tada su smijenjeni čelni ljudi Đuro Đaković Holdinga Dragan Marčinko i Josip Bucić. Javnost je spekulirala da se radilo o sukobu centralnog i županijskog HDZ-a oko prevlasti u toj tvrtki. Kako bilo da bilo, Stipetić je na kormilu Holdinga proveo šest godina. U tom razdoblju je prodana ĐĐ Montaža njemačkom partneru Bilfinger Bergeru, a 2008. kriza je snažno pogodila i tog metalurškog diva.

Naime, došlo je do značajnog usporavanja državnih investicija u infrastrukturu, što se snažno odrazilo na zaposlenost i profitabilnost Holdinga. Godine 2011. tvrtka koja zapošljava 963 radnika stabilizirala se pa je ostvaren prihod od 806,4 milijuna kuna te dobit od 9,4 milijuna. Predviđanja za ovu godine kreću se na razini prihoda od 1,17 milijardi.

Vladimir Kovačević će na čelnu poziciju Đure Đakovića doći s mjesta predsjednika Uprave tvrtke za proizvodnju medicinskih pomagala Instrumentaria. Kovačević je karijeru započeo 2000. u MIO-u Osijek, a nastavio je u Jadran TMN-u. Od 2005. do 2009. radio je u HUP-u, a od 2010. bio je na čelu Instrumentarije.