NOVI ZAKON

Zbogom klađenju u kafićima, automati za igre biti će povezani izravno s Linićem

13.08.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Kladioničari uskoro više neće moći primati uplate klađenja na lutrijske igre. Porezna uprava, odnosno ministarstvo financija priprema novi Zakon o igrama na sreću, a sudeći prema tezama objavljenim uz iskaz o procjeni učinaka propisa za prijedlog Zakona o igrama na sreću, namjera je kladioničarima zabraniti primanje uplata klađenja na lutrijske igre

Kako se objašnjava, taj vid klađenja u svojoj suštini predstavlja priređivanje lutrijskih igara od strane privatnih priređivača, a prema propisima samo Hrvatska lutrija ima pravo na priređivanje lutrijskih igara. Zabavne igre, koje su sada regulirane Zakonom o financiranju jedinica lokale i područne, odnosno regionalne samouprave, ubuduće će biti integrirane u Zakon o igrama na sreću 'kako bi se na jednom mjestu reguliralo čitavo područje igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara'. Prihodi od zabavnih igara, pak, bili bi prihodi državnog proračuna, piše Novi list

Ministarstvo financija pritom se namjerava obračunati i sa 'sivom zonom' u svim automat klubovima. Naime, novim će se Zakonom, radi uspostave efikasnijeg sustava nadzora priređivanja igara na sreću na automatima, regulirati umrežavanje svih automata s centralnim serverom u Ministarstvu financija 'što osigurava cjeloviti nadzor igara na sreću na automatima'.


Intencija zakonodavca je stvoriti preduvjete za odvijanje igara na sreću na odgovoran način, pa se stoga, kako se navodi u objašnjenjima za donošenje novog propisa, predlaže propisivanje niza mjera za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina društva, prevencije ovisnosti o igrama na sreću, sprječavanja problematičnog kockanja te zaštita tajnosti osobnih podataka sudionika u igrama na sreću, kao i ograničenje dostupnosti igara na sreću u casinima i igara klađenja.

Namjera je zakonodavca ograničiti dostupnost igara na sreću u casinima propisivanjem određenih prostornih uvjeta, pri tome vodeći računa da služe turističkoj ponudi. U ugostiteljskim objektima u budućnosti više neće biti samoposlužnih terminala za klađenje i to s ciljem zaštite maloljetnika i ranjivih skupina društva.

Primjenom novog Zakona, kako se navodi u iskazu procjene učinaka novog propisa, očekuju se pozitivni fiskalni učinci za državni proračun jer bi se odgovornije regulirao sustav utvrđivanja visina naknada i ostalih prihoda ostvarenih od djelatnosti igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara. I po novim će propisima dio ostvarenih prihoda od igara na sreću ići za financiranje društveno korisnih aktivnosti, odnosno sport, kulturu, obrazovanje.