OGORČENI JURČIĆ

'Zbog poteza Vlade, Ekonomsko vijeće nema svrhu'

11.02.2009 u 10:25

Bionic
Reading

HDZ-ov plan borbe protiv krize ne sadrži nijednu antirecesijsku mjeru, već je nastavak dosadašnje politike, smatra SDP-ovac Ljubo Jurčić

Vlada je, kaže on, najvjerojatnije već pronašla gdje će se zadužiti, što joj omogućava da nastavi s dosadašnjom politikom bez većih rezova, barem do ljeta.

'Dok sav ostali svijet nastoji povećati proizvodnju i dohotke, mi i dalje sviramo dok brod tone. Pada proizvodnja, pada potrošnja, a HDZ predlaže ono što se već sad radi, poput potpore poduzetnicima', kaže Jurčić.

Od današnje sjednici Ekonomskog vijeća, čiji je član, Jurić ne očekuje ništa revolucionarno. Smatra plan HDZ-a da izađe sa svojim kriznim planom kao odgovorom na antirecesijske mjere Ekonomskog instituta, prije sjednice 'vijeća mudraca', nekorektnim.

Da podsjetimo, Ekonomski institut je dobio zadatak od Vlade da napravi antirecesijski plan. Međutim, kad je on izišao u javnost, vladajući HDZ je odbacio sve njegove točke i jučer izišao sa svojim planom. Institut traži hitni rebalans proračuna, zamrzavanje plaća i mirovina, linearno smanjivanje akontacije poreza na dobit te ukidanje zabrane rada nedjeljom. S druge strane, HDZ predlaže samo ukidanje turističke i vodne naknade, snažnije subvencioniranje poduzetnika i jaču kontrolu nad troškovima državnih tvrtki, dok za mjere Ekonomskog instituta kaže da za njih nema potrebe jer se državni proračun dobro puni

'Umjesto da Ekonomsko vijeće razmotri sve mjere i izađe s prijedlogom za Vladu, HDZ je izišao sa svojim planom koji je ustvari stav Vlade. Ekonomsko vijeće utoliko nema nikakvu svrhu', smatra Jurčić koji nije htio odgovoriti na pitanje razmišlja li o napuštanju Vijeća.

'Mnogi su mi prigovorili što ja kao opozicija idem pomoći vladajućima. Smatrao sam da je vrijeme da svi skupimo glave i pronađemo rješenje kako da spasimo zemlju', istaknuo je Jurčić.

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Mladen Vedriš, također član 'vijeća mudraca', očekuje od današnjeg sastanka u Banskim dvorima da Vlada izađe s konkretnim razlozima zbog čega ne prihvaća antirecesijski plan Ekonomskog instituta.