dug 4,5 milijarde kuna

Propao sastanak Beroša i Marića s predstavnicima veledrogerija, isporuka lijekova bolnicama upitna

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 13:26
  • Objavljeno 19.10.2020 u 12:42
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Predstavnici veledrogerija napustili su sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se trebalo dogovoriti rješavanje problema neplaćanja dugova bolnica za lijekove

Kako saznaje Jutarnji list, sastanak na kojem su uz predstavnike veledrogerija bili i ministri Zdravko Marić i Vili Beroš naprasno je završio jer se pokazalo da rješenja za dug od 4,5 milijardi kuna neplaćenih lijekova za sada nema.

"Veledrogerije su napustile sastanak. Dogovora nema", rekli su predstavnici veledrogerija.

"Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od 2 mlrd. kune duga. Uz uvjet da se dug ne povećava i da se redovno plaća za dvije milijarde. Dug je 4,3 milijarde. Četiri veledrogerije s više od dvije milijarde ne mogu podupirati sustav", rekli su.

"Dug bolnice je trenutno 4,3 milijarde, a ljekarni još 700 milijuna. Ukupan dug je 5 milijardu kuna", kažu.

U pitanje dolazi isporuka lijekova bolnicama jer ih nema na lageru veledrogerija, koje kažu da više nemaju mogućnosti dodatnih zaduživanja i plaćanja proizvođačima.

Premda se već mjesecima govori da će Vlada naći sistemsko rješenje za plaćanje dugova, a onda i plaćanje lijekova ubuduće, očito problem i dalje ostaje.

Novinarima se, prenosi Dnevnik.hr, obratio i ministar Zdravko Marić. Rekao je kako o brojevima ne želi, ali je podsjetio kako je stanje u proračunu loše te da će do rebalansa drogerije dobiti barem dio. 

"Nastavit će se ovaj dijalog, nije ovo kraj. Mi ćemo u rebalansu proračuna kojeg planiramo za idući tjedan, osigurati određeni iznos. U ovom trenutku ne bih spekulirao s brojkama. No i do samog formalnog rebalansa, mi ćemo nastojati ovih dana kroz preraspodjelu državnog proračuna osigurati dio sredstava da koliko je moguće i, ja se nadam uspješno, preveniramo bilo kakve zastoje u opskrbi lijekova", kazao je Marić. 

Nije želio reći ni koliko će osigurati za veledrogerije rebalansom. 

"Uz dužno poštovanje, lijekovi i zdravstveni sustav su jako važni, no svi znamo kakva je proračunska situacija za ovu godinu, a jednako tako i za iduću. Izazovi CVOID-a, a onda jednako tako za gospodarstvo", kaže ministar.