na rabu

Završeni radovi u Luci Mišnjak vrijedni 18,3 milijuna kuna

28.06.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Završetak radova na dogradnji najvećeg rapskog trajektnog pristaništa, onog u Luci Mišnjak, ukupne vrijednosti oko 18,3 milijuna kuna, omogućit će sigurnije uvjete plovidbe trajekata u svim vremenskim uvjetima, istaknuo je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Luka Mišnjak jedna je od najvažnijih poveznica otoka Raba s kopnom, a dovršetak ovog projekta omogućit će sigurnije uvjete plovidbe trajekata u svim vremenskim uvjetima“, rekao je Butković na prigodnoj svečanosti u Luci Mišnjak kojom je obilježen završetak radova na projektu dogradnje trajektnog pristaništa.

Butković ističe da će realizacija tog projekta osigurati nesmetan ukrcaj i iskrcaj plovila i putnika u luci te siguran privez za sve trajekte dužine do 100 metara.

Ukupna vrijednost radova u luci Mišnjak iznosi oko 18,3 milijuna kuna, a projekt su zajednički financirali Ministarstvo mora, prometa, i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab.

U sklopu projekta dogradnje trajektnog pristaništa u luci su izvedeni radovi podizanja obale, izgradnje platoa s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe te radovi na izgradnji tri privezne utvrdice za siguran privez trajekata.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da su kroz projekt nacionalnog sufinanciranja izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka od županijskog i lokalnog značaja, Županijskoj lučkoj upravi Rab do sad dodijelili ukupno 14,5 milijuna kuna, od toga osam milijuna kuna u 2018. godini, a 6,5 milijuna kuna u ovoj godini.

"Dodjela ovih sredstava čini me sretnim jer to označava nastavak investicijskog ulaganja u luke koje su od vitalnog značaja za naše otoke i priobalje. Ovaj projekt samo je još jedna potvrda naših nastojanja da se hrvatski otoci i obala povežu na kvalitetan način tijekom cijele godine kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila bolja dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i ostalih usluga", poručio je Butković te dodao da Ministarstvo kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture, jer su  "luke od nemjerljivog značaja za ljude koji žive na tom području".

Osim Butkovića, svečanosti su nazočili i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predstavnik općine Lopar te zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.